Головний лісівник області: «Закарпаття стає меккою екологічного руху в Україні»

Головний лісівник області: «Закарпаття стає меккою екологічного руху в Україні»
Таку думку висловив начальник Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерій Мурга. Тільки протягом останнього часу на території державних лісових господарств пройшло понад 1000 масштабних заходів екологічної тематики, а за останні три тижні в акції «Майбутнє лісу у твоїх руках» взяли участь рекордна кількість закарпатців. Раніше такого не було, як не було й таких учасників акції, як високопосадовці, дипломати, представники правоохоронних органів, громадськості та ЗМІ.

 

«У кожне лісове господарство звертаються краяни з бажанням долучитися до озеленення Закарпаття. Люди не байдужі до екології, флори, фауни та майбутнього людства. І я впевнений, що це один з найвищих показників в Україні серед усіх областей», - каже Валерій Іванович. «Я радий тому, що екологічні ініціативи стають популярними і затребуваними в Закарпатті. Вітаю і підтримую кожну акцію, яка несе добро та позитивні зміни.

У свою чергу лісівники області щоденно вдосконалюють свою роботу й працюють не тільки на озеленення. Наразі ми також взяли курс на оснащення повноцінних місць для відпочиваючих, маркування туристичних шляхів разом із департаментом економічного розвитку та торгівлі, напрямок, який в певній мірі розпочався, але ще більше розвернеться в червні-липні, повернення до комбінованої моделі лісокористування, тобто заготівлі десятків дикоросів і видів побічної продукції, які використовують у харчовій, парфумерній, хімічній промисловості та медицині. Ліс — це не лише ділова деревина і дрова, як вважають деякі сучасні прагматики від «лісового» бізнесу, а й гриби, ягоди, лікарські рослини, горіхи і ще багато чого, що за довгі століття перетворилося на живий яскравий організм, який дає людям безцінні блага й багатства. Ліс — це і відновлювані ресурси, і легені планети, і середовище життя, і чистилище для людських душ. Ліс — це зниження соціальної напруги, підтримка малого бізнесу.

Вважаю, що повернення до комбінованої моделі лісокористування, де важливою складовою повинні стати потенційно швидко відновлювані лісові недеревні ресурси, має стати одним з головних напрямків розвитку сталого лісокористування. Розвиток лісових промислів, враховуючи потенціал Закарпатської області і можливості ринку, є важливою альтернативою рубці лісу. Уже сьогодні ми видаємо лісові квитки на заготівлю березового соку, встановлюємо пасіки та сушарки для грибів. Використання плодів із лісу має більш соціальне, ніж комерційне значення. Ці ресурси дозволяють підтримувати традиційний устрій життя в сільській місцевості, забезпечуючи зайнятістю гірське населення. Питання дискусійні, тому підлягають детальному обговоренню як серед спеціалістів лісової галузі, так і у владних структурах із залученням, звичайно, лідерів сільських громад і представників малого та середнього бізнесу, громадськості та четвертої влади.

Але повертаючись до озеленення та питання збереження екології закликаю все ж таки людей зберігати природу, не смітити в лісі та дбати про зелені легені. Чистий ліс, зелені насадження, турбота про тварин - це колективна відповідальність. Екологічно чистий край - це зовсім не складно, якщо починаєш з себе. Подивіться, скільки машин в Закарпатті. Чи кожен автолюбитель посадив дерево? Але ж одне дерево здатне поглинути за рік стільки вуглекислого газу, скільки виробляє автомобіль за час пробігу сорока двох тисяч кілометрів. Тому, скільки б не було у нас еко-заходів, цього ніколи не буде багато», - сказав Валерій Мурга.

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

 

19 квітня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів