Хто і як писав музику в середньовіччі – розповідали ужгородцям

Хто і як писав музику в середньовіччі – розповідали ужгородцям
Часто зустрічаємося з твердженням, що будь-яка історія, й історія мистецтва зокрема, не знає жіночих імен. Адже куди не глянь, усі відомі постаті зазвичай –чоловіки. Чому так? Чи справді жінки не зробили нічого видатного?

 

Якщо говорити саме про музику: скільки жінок-композиторок ми пригадаємо? Одну? Дві? Чи взагалі нікого? А чоловіків, які писали музику ми перерахуємо, як мінімум кілька десятків.

Насправді жінки теж писали та й пишуть музику. Саме про це розповідали ужгородцям на черговій публічній лекції від спільноти «Equality lab», що днями пройшла в Ужгороді. Мова йшла саме про жінок-композиторок в епоху середньовіччя (V-XV століття).

Для повного розуміння того, яким було життя тогочасних жінок-композиторок, із якими складнощами їм довелося зіштовхнутися, аби мати змогу займатися музикою, спершу відвідувачам розповіли про соціо-культурні особливості того часу та про середньовічну музичну систему.

Як виявилося, жінок серед композиторів того часу не так вже й мало: Гільдегарда Бінгенська, Елпіда, Касія Константинопольська та інші. Проте здебільшого це були жінки-монахині, котрі писали саме духовну музику. Даних про світських композиторок того часу немає, адже в середньовіччі існувала традиція анонімного мистецтва. Вважалося, що музика, яку людина написала – це дар із небес, а не результат звичайної праці, тому автор свого твору не підписував.

Присутні слухали не тільки розповіді про композиторок, а й власне саму музику, адже деякі твори збереглися й до наших днів.

Відвідувачка Олена Біланіна поділилася своїми враженнями про подію: «Лекція була неймовірно цікавою. Планую далі трохи більше дізнатися про цих жінок. Розпочну із робіт Кассії Константинопольської, але однозначно, варто детальніше познайомитися з творчістю кожної із сьогоднішніх героїнь. Вже чекаю наступну лекцію!».

Організатори в свою чергу обіцяють, що наступні лекції такого плану ужгородці зможуть відвідати вже влітку. 

uzhgorod.net.ua

 

07 травня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів