З чиєї вини з кожним роком все більше лисіють Карпати?

З чиєї вини з кожним роком все більше лисіють Карпати?
Гості Закарпаття запідозрили, що ліс рубають незаконно і зафіксували місце за допомогою мобільної карти.

 

І знову незаконні вирубки. Тепер біля підніжжя найвищої гори України – Говерли. Активісти, які виявили чергову вирубку, були шоковані її масштабами. З чиєї вини з кожним роком лисіють Карпати – з’ясовували наші кореспонденти.

“Це – заповідник”

Трактор з вантажем деревини, Андрій Тодорів зняв, коли разом з друзями піднімалися на Говерлу. Вирішили відпочити на вихідних в Карпатах, а замість цього зустріли агресивно налаштованих лісорубів.

“- Чому знімаєте? – Не можна. – Зараз у вас будуть проблеми”.

Туристи запідозрили, що ліс рубають незаконно і зафіксували місце за допомогою мобільної карти. Ось так зараз виглядає з космосу підніжжя Говерли – коричневі плями – це місця вирубок.

“Ну, так виходить, місцями вони не те що зайшли за межі заповідника, вони вже в заповіднику”, – каже Андрій Тодорів, турист.

Але директор Карпатського біосферного заповідника запевняє: територія, зазначена туристами – не природоохоронна зона, а значить – не його зона відповідальності, повідомляють Подробності.

“Це територія Державного Ясінянськкого лісомисливського господарства, тому територія заповідника далеко.” – запевняє Микола Рибак, директор Карпатського біосферного заповідника.

Як вирубують ліс в Ясінях ми побачили на власні очі. Працюють співробітники місцевого лісгоспу. Деревина переправляється забороненим методом – прямо через гірську річку в період нересту риби, грубо порушуючи екостандарти. Але лісорубів це не турбує.

“Наразі там зрубано десь близько 50 кубометрів”.

У головному офісі лісгоспу теж стверджують: вирубки законні. Парадокс – щороку підприємство, яке має охороняти ліс – заготовлює і продає близько ста тисяч кубометрів деревини, залишаючи облисівші гірські схили. Лісничий стверджує: на просіках вже висадили молодий ліс. Просто, з космосу ще не видно.

- Гори робляться, скажімо так, лисі. Ось, бачите, ділянку . Чого порожні? Просто не видно, там проведено лісовідновлення, посадкулісу.  Воно засаджено у минулі роки. Зараз його із супутника не видно, – говорить Василь Кувик, головний лісничий.

У поліції відмовилися перевіряти законність вирубок. Мовляв, цим повинні займатися в екологічній інспекції. Але там кажуть – перевірку проведуть  після офіційного звернення. Незалежні екологи вважають, що лісники, правоохоронці та інспектори – це ланки одного корупційного ланцюга.

“Правоохоронна система – їм все це не цікаво, їм уже всі все заплатили”, – стверджує Оксана Станкевич, еколог із Ужгорода.

Еколог збирається звернутися до експертів, щоб ті переглянули законність видачі міжнародного сертифікату на заготівлю деревини Ясінянському лісництву.

zakarpatpost.net

 

10 травня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів