Чому на наших курортах цього літа все ж малувато туристів?

Чому на наших курортах цього літа все ж малувато туристів?
Ця обставина, проте, не заважає їм підвищувати ціни. До прикладу, кімната в котеджі в Закарпатті обійдеться мінімум в 250 грн, в готелі - 500 грн за двох на добу.

 

Літній сезон на українських курортах стартував гірше, ніж очікувалося. Червень ще не закінчився, але вже можна говорити, що кількість туристів скоротилася на 15-20% в порівнянні з минулим роком, розповів керівник Центру туристичної інформації Володимир Царук. "Багато готелів у моря розраховували на заповнюваність 70-80%, але прохолодна погода внесла корективи в ці плани", - говорить він.

Керівники готелів і баз відпочинку запевняють, що на липень і серпень заброньовано більшість номерів. Тому сумарно на українських пляжних і гірських курортах відпочине не менш туристів, ніж в минулому році.

Невдалий початок

У червні в Одесу приїхали лише групи туристів, які запланували відвідування виставок і ділових заходів ще в квітні, розповідає керівник одеського хостелу Чемодан Олена Осеніна. "Без них було б важко. У червні заповнюваність наполовину менше, ніж зазвичай", - визнає вона.

В чому причина? Деяких мандрівників відштовхує прохолодне море. Середня температура води в червні в районі Одеси склала 20 градусів.

Надолужити згаяне готельєри планують за два місяці літа. На липень і серпень практично немає вільних місць на Арабатській стрілці, в Залізному порту, Скадовську та Лазурному, розповідає голова Асоціації туризму півдня України Тетяна Волинець.

"Туристи, які в минулому році не могли знайти вільні місця на курортах, бронювали номери на цей сезон в лютому і березні", - відзначає вона. У валізі на липень-серпень заброньована половина місць, говорить Осеніна.

Не очікують проблем з туристами на заході України. "Близько 70% номерів у готелях і котеджах в Яремче та селі Паляниця, де розташований курорт Буковель, викуплені", - говорить керівник проекту Карпати Travel Тетяна Йосипенко.

Крім українців, на місцеві курорти приїжджають туристи з Туреччини, Прибалтики та Білорусі.

Ціни виростуть

Невдалий старт сезону не завадив готелям і базам відпочинку підвищити ціни. Цього літа туристам доведеться заплатити за проживання та харчування в середньому на 10-15% більше, ніж торік. Наприклад, кімната в котеджі Закарпаття обійдеться мінімум в 250 грн, в готелі - 500 грн за двох на добу. У тризірковому готелі на Арабатській стрілці проживання та харчування зросли в ціні приблизно на 25% - до 450 грн на добу, ще 250 грн доведеться доплатити за сніданки, обіди та вечері. У Затоці вартість вище ще приблизно на 50%.

Підвищити ціни українські готелі ризикнули після подорожчання відпочинку за кордоном. Цього року турецькі готелі підняли вартість проживання приблизно на 15-20%, додатково відмовившись від торішніх знижок. Як результат - туристам доводиться платити за відпочинок на березі Середземного або Егейського морів приблизно на 40% більше в порівнянні з минулим роком.

Безвізовий режим, який вступив в силу з 11 червня, поки не привів до вибухового зростання продажів турів в європейські готелі. Для більшості українських туристів поки немає альтернативи місцевих курортів.

Олександра Некращук, ЛIГАБiзнесIнформ

 

23 червня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів