П’ять міні-ГЕС збудують на гірській річці Шопурка на Закарпатті

П’ять міні-ГЕС збудують на гірській річці Шопурка на Закарпатті
Потужністю по 875 кВт кожна.

 

У четвер, 6 липня, у селищі Великий Бичків Рахівського району відбулися громадські слухання щодо містобудівної документації та детальних планів територій для будівництва каскаду міні-ГЕС на р. Шопурка в селищі В.Бичків. У заході взяло участь 98 осіб: 84 мешканців села та 14 гостей.

Детальні плани територій презентував керівник ТОВ «Альтернатив Електрик» Лев Гольштейн. За його словами плани передбачають розміщення 5 міні-ГЕС потужністю по 875 кВт: 4 з них будуть будуватися у межах селища, а 1 за його межами. Спільно з архітектором-розробником планів Романом Андрусевичем спеціалісти пояснили особливості розміщення, будівництва та роботи зазначених міні-ГЕС.

До виступу була запрошена й Олена Летицька, кандидат біологічних наук інституту гідробіології Академії наук України. Як пояснила експерт на річці Шопурка було проведено ряд досліджень, за результатами яких прийнято висновок - у разі дотримання умов будівництва та експлуатації об’єктів реалізацію проекту вважати можливим, а вплив на довкілля – прийнятним.

Окрім того, було обговорено договір про співпрацю між компанією-забудовником та громадою, в рамках якого планується реалізація ряду соціальних проектів, зокрема будівництво берегоукріплень, подача води у потік Млинівка, створення робочих місць тощо.

Також до присутніх звернувся й громадський діяч Олег Лукша. За його словами потребує додаткової уваги, як з боку забудовника так і з боку громади, дотримання визначених та задекларованих норм впливу на довкілля.

Відтак учасники слухань перейшли до обговорення. Дискусія тривала навколо питань впливу на життєдіяльність водних організмів, навколишнє середовище, санітарного пропуску води тощо. Також мешканці цікавилися, яке обладнання буде встановлено на станції та які можливі ризики при повені. Представники компанії-забудовника надали вичерпні відповіді з зазначених питань та запевнили мешканців селища, що об’єкти будуть побудовані за високими європейськими стандартами з урахуванням усіх ризиків притаманних Закарпаттю.

За результатами громадських слухань, розуміючи важливість залучення інвестицій та вирішення ряду питань селища, а також світову практику переходу на альтернативну енергетику, більшістю голосів прийнято рішення погодити детальні плани територій та рекомендувати сесії селищної ради та голові РДА затвердити розглянуті плани територій.

Джерело: Закарпатський кореспондент

 

08 липня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів