"Зміїний сезон", або Як не стати жертвою повзучих гадів

"Зміїний сезон", або Як не стати жертвою повзучих гадів
Нагадаємо базові правила безпеки під час відпочинку на природі, а також перші дії у випадку «повзучої атаки».

 

Протягом останніх двох місяців лише на Закарпатті зареєстровано 10 випадків укусів змій, також повідомляється про жертв гадюки на Буковині, на Львівщині, Дніпропетровщині, Житомирщині. Змії активні з другої половини березня аж до середини жовтня, але у розпал літа особливо полюбляють погрітися на сонці.

Отруйна чи ні

В Україні водяться п’ять видів гадюк, найбільш поширена – гадюка звичайна.

Ці змії можуть мати різне забарвлення, від сірого і бурого до чорного. Вздовж тіла зазвичай – зигзагоподібна смуга, але у чорних змій її видно не завжди. Голова у них – трикутної форми

Фото: naturalist.if.ua

Після укусу неотруйної змії на тілі залишаються два дугоподібних сліди, утворених з дрібних точок. У отруйних змій є зуби, через які вона вприскує жертвам токсин. Тож на місці укусу з'являються дві кровоточиві ранки.

Навіть якщо людина впевнена, що її вкусив вуж, краще все ж завітати до медичного закладу. Справа в тому, що вужі харчуються гризунами, які є носіями інфекції, тож через укус у кров можуть потрапити збудники хвороб.

Як уникнути укусу

Змії водяться у лісах, полях і горах, але натрапити на гадюку можна навіть на звичайному сільському подвір'ї.  Щоправда, здебільшого жертвами стають збирачі ягід і грибів або ж просто люди, які вибралися відпочити на природу.  Гадюки кусатися зовсім не прагнуть і людей бояться. А атакують, коли бачать для себе загрозу, або ж коли людина їх кривдить сама – наприклад, наступає на повзучих.

Фото: naturalist.if.ua

Вирушаючи на природу, лікарі радять надягати одяг, який повністю закриває тіло, і закрите взуття. Не зайвою буде і довга палиця: нею можна шарудіти у траві поперед себе. А перед тим, як присісти на відпочинок, перевірити нею навколишню рослинність, постукати по пнях і камінню. Нерідко змії забиваються у щілини і так просто їх не побачиш. Секрет у тому, що змії недочувають і можуть не знати про наближення людини. А шурхіт скоріше за все почують та сховаються. Небезпеку може становити і купа сміття, де іноді ховаються гади.

Якщо вирішили заночувати у наметі, простежте за тим, аби він був закритий.

Тим, хто опинився у безпосередній близькості до гадюки, не варто робити різких розмашистих рухів, аби плазун не подумав, що ви збираєтеся на нього напасти. Краще поводитися спокійно і неквапливо.

Якщо гадюка все ж вкусила

У випадку укусу не треба терти уражену ділянку тіла – є вірогідність, що отрута потрапила не у кров, а, наприклад, на одяг. А зайві рухи можуть «транспортувати» токсини в організм. Також тертя посилює кровообіг, що також прискорює поширення отрути.

Фото: vitebskcity.info

Варто за можливістю знерухомити уражену частину тіла – якщо змія вкусила за ногу, потерпілого краще нести на руках.+

Традиційний спосіб першої допомоги – висмоктувати отруту ротом, постійно спльовуючи і ополіскуючи рот водою.  Але його варто застосовувати обережно. Якщо у роті рятувальника  є ранки або ж карієс на зубах, такі дії дуже небезпечні. Відомі випадки (хоча вони трапляються рідко), коли через уражені ділянки отрута потрапляла у кровотік того, хто надавав допомогу.

Краще ж скористатися верхньою частиною шприця (його можна взяти з собою про всяк випадок), який виконає роль міні-насосу.

Ще один корисний інструмент – скляна банка або склянка. Кладемо на поверхню запалений сірник, ставимо банку на нього догори дном. Вогонь випалює кисень, утворюючи вакуум. Після цього ставимо банку на уражену ділянку тіла – за законами фізики, вакуум має «витягнути» з ранки рідину. Почати процедуру бажано протягом трьох хвилин після укусу, інакше вона може виявитися неефективною.

А от накладання тугого джгута на місці вище укусу медики вважають небезпечним – цей прийом може порушити обмін речовин і спричинити омертвіння тканей, аж до гангрени. Користатися антисептиками не рекомендують – краще легко промити вражену ділянку водою і накрити чистою тканиною, аби у рану не потрапила інфекція.

Потерпілого треба якомога швидше доставити до лікарні. До цього часу – давати йому пити багато рідини. Алкоголю або інших стимуляторів на кшталт кави чи коли треба уникати.

На що чекати

Ступінь реакції залежить від організму конкретної людини. Після укусу розвивається набряк, виникає больовий синдром. Може відчуватися тремор у тілі, з'явитися запаморочення та шлункові розлади. Але панікувати експерти не радять. По-перше, хвилювання погіршує стан організму. А по-друге, летальні випадки від укусів гадюки – дуже велика рідкість.+

У неускладненому випадку жертві повзучого доведеться провести тиждень у лікарні.

Джерело: TVI

 

12 липня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів