Які пільги "світять" закарпатцям-заробітчанам у "Речі Посполитій"?

Які пільги "світять" закарпатцям-заробітчанам у "Речі Посполитій"?
Іноземці з-за меж ЄС зможуть одержати посвідку на тимчасове перебування у Польщі у рамках перенесення до країни підприємства з іншої держави.

 

Така головна ціль нового законопроекту про іноземців, що у вівторок, 11 липня, ухвалив польський уряд.

Підготовлений Міністерством внутрішніх справ і адміністрації законопроект має ввести до польського законодавства директиву Європейського парламенту та Ради Євросоюзу від 15 травня 2014 року у справі умов в'їзду та перебування громадян третіх держав у рамках перенесення до Польщі підприємства. Термін реалізації директиви закінчився 20 листопада 2016 року.

Згідно із наведеними у проекті підрахунками Управління у справах іноземців, зміни можуть зачепити навіть 200 тисяч іноземців. Тільки у 2015 році воєводи прийняли понад 100 тисяч клопотань про легалізацію перебування. Більшість дозволів на тимчасове перебування видали у зв'язку з виконанням праці.

"Можна чекати продовження значного зацікавлення легалізацією перебування іноземців у зв'язку з виконанням праці", – наголошено у доданій до проекту оцінці впливу нових правил.

Як підкреслює Міністерство внутрішніх справ і адміністрації, головною ціллю змін є спрощення правил, що стосуються дозволу на тимчасове перебування іноземців у зв'язку з перенесенням у країну підприємства. Максимальний період перенесення буде становити 3 роки у випадку менеджерів та фахівців, а також один рік для працівників, котрі проходять стажування. Після завершення цього періоду вони муситимуть покинути територію держав ЄС, якщо не отримають посвідку на проживання на інших підставах, згідно з нормами Спільноти або національним законодавством.

"Для того, щоб скористатися перевагами перенесення, буде вимагатися попереднє працевлаштування у рамках того самого підприємства або тієї самої групи підприємств упродовж щонайменше 12 місяців у випадку менеджерів та фахівців, а також 6 місяців у випадку працівників, котрі проходять стаж", – повідомили в інформаційному центрі уряду.

Дозвіл на перебування у Польщі у рамках перенесення до країн підприємства буде видавати воєвода. Із заявою звертатися зможе фірма, яка приймає іноземця на роботу у рамках внутрішнього перенесення. На підставі такого дозволу іноземець зможе працювати на терені усього ЄС у рамках підприємства. Як наголошено, найближчим часом у Польщі може почати дуже не вистачати робочих рук.

"Інтенсивна економічна міграція поляків після вступу Польщі до ЄС в 2004 році та одночасне динамічне збільшення зайнятості і дефіцит робочої сили в окремих галузях народного господарства, що виникає внаслідок цього, викликали великий інтерес з боку польських роботодавців у пошуку працівників за межами кордонів Польщі", – наголосили у відомстві.

Міністерство внутрішніх справ і адміністрації повідомило, що заплановані зміни не вплинуть на "зміну процедур контролю під час процесу видачі дозволів на перебування".

"Ці зміни можуть значно зменшити нестачу робочої сили на польському ринку праці та опосередковано вплинути на більш ефективне функціонування польських підприємства", – наголошують у відомстві.

Крім того, для іноземців, котрі хочуть отримати посвідку на постійне перебування у Польщі, буде введено нову вимогу. Вони повинні знати польську мову щонайменше на рівні B1 (середній рівень). Від цього обов'язку звільнятимуть дітей іноземців до 16 років та тих, які народилися на терені Польщі. Нинішні правила не вимагають мінімального рівня знання польської мови.

Зміни до законопроекту, як наголосили в Міністерстві внутрішніх справ, повинні створити ліпшу нормативно-правову базу, що дозволить "свідомо управляти міграцією у Польщі" та гарантувати більший захист для іноземців.

Проект впроваджує також спрощення для іноземців, котрі хочуть оселитися у Польщі на постійній основі у зв'язку з їхнім польським походженням. Зміни також спрощують процес видачі рішення у справі обов'язку іноземця до повернення.

Джерело: Польське радіо

 

12 липня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів