Два нацпарки Закарпаття відтепер мають статус Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Два нацпарки Закарпаття відтепер мають статус Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО
А загалом по Україні такий статус отримали 5 заповідних "суб’єктів".

 

Національні природні парки “Синевир”, “Зачарований край” і “Подільські Товтри” та природні заповідники “Горгани” і “Розточчя” увійшли до списку об’єктів світового надбання ЮНЕСКО.

Рішення про включення до складу українсько-словацько-німецького об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО “Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини” 63-х ділянок давніх букових лісів з 10-ти європейських країн, прийнято на 41-й сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, що відбулась у м. Краків (Республіка Польща).

Відзначимо, що статус всесвітньої спадщини забезпечує пріоритетність у залученні фінансових коштів для підтримки об’єктів світового культурного та природного надбання передусім із Фонду Всесвітньої спадщини.

Як відомо, букові праліси Карпат у складі найбільш цінних природних ділянок Карпатського біосферного заповідника, Ужанського національного природного парку та Словацького національного парку “Полонини” було визнано ЮНЕСКО у 2007 році та розширено за рахунок німецьких буків у 2011 році.

Також цього року до об’єктів світового надбання внесено букові осередки з Албанії, Австрії, Бельгії, Болгарії, Хорватії, Італії, Румунії, Словенії, Іспанії. Держави, на території яких розташовано об’єкти світової спадщини, беруть на себе зобов’язання з їхнього збереження.

Станом на липень 2017 року до списку об`єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (World Heritage List) входять 1073 об’єкти, зокрема 832 за культурними, 206 — природними і 35 — за змішаними критеріями.

Люся Грибик, "Західні вісті"

 

19 липня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів