Компенсація за нові робочі місця. Як роботодавцю її отримати?

Компенсація за нові робочі місця. Як роботодавцю її отримати?
Які документи подавати, на які суми розраховувати та як звітувати.

 

Українським роботодавцям, що створюють нові робочі місця, виділятимуть компенсацію з держбюджету, а саме – з Пенсійного фонду України (ПФУ). Механізм компенсації – фактичне зменшення розміру єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що стягуватиметься з таких компаній. На ці цілі в нинішньому році уряд планує витратити 1,4 млн грн – саме на таку суму буде збільшено дохідну і видаткову частини бюджету ПФУ.

Згадані новації передбачені постановою Кабінету міністрів «Про внесення змін до бюджету Пенсійного фонду України на 2017 рік», яку було прийнято 19 липня 2017 року.

Про те, яким чином нараховуватиметься компенсація, які компанії мають право на неї розраховувати та які санкції загрожуватимуть тим роботодавцям, що подаватимуть недостовірну звітність, спеціально для Mind пояснила помічник юриста юридичної фірми GOLAW Наталія Матвійчук.

Яким є розмір компенсації? Розподіл урядом витрат держбюджету на поточний рік дозволить забезпечити виплату роботодавцям компенсації фактичних витрат, пов’язаних зі сплатою ЄСВ, у розмірі 50% від суми нарахованого єдиного внеску за кожну особу, працевлаштовану на нове робоче місце.

Хто має право на компенсацію? Право на зменшення розміру єдиного внеску мають ті роботодавці, які:

  • створюють нові робочі місця та офіційно працевлаштовують на них громадян (укладають з ними трудовий договір);
  • протягом року (12 календарних місяців) з дня укладення такого договору регулярно – тобто щомісяця – виплачують цим працівникам зарплату, не меншу за три мінімальні заробітні плати.

Якщо роботодавець дотримався вказаних вимог, він отримує право на щомісячну компенсацію протягом наступного року. Умова – збереження вище зазначеного рівня заробітної плати новому працівникові. При цьому необхідно враховувати, що у разі зменшення штатної чисельності працівників та фонду оплати праці роботодавець втрачає таке право.

Хто не має права на компенсацію? Компенсації не поширюються на наступних роботодавців:

  • суб’єктів господарювання, утворених у результаті припинення діяльності іншої юридичної особи протягом 12 місяців, що передували створенню нового робочого місця;
  • бюджетні установи.

Відповідні відомості про роботодавців (суб’єктів господарювання) ПФУ отримує з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Як отримати компенсацію? Для отримання компенсації роботодавець протягом року з дня укладення трудового договору з новим працівником подає до ПФУ, в якому він перебуває на обліку як платник ЄСВ, довідку про виконання роботодавцем зазначених вище умов.

Остаточне рішення про виплату компенсації приймає відповідний орган ПФУ. Рішення приймається на підставі інформації територіальних органів Держпраці та звіту щодо сум нарахованого ЄСВ (далі – звіт), що містить, зокрема, дані про:

  • кількість створених робочих місць та укладених трудових договорів з особами, працевлаштованими на нові робочі місця;
  • суми нарахованої заробітної плати таким особам за кожний місяць протягом року після укладення трудового договору з працівником.

Як здійснюються виплати? Якщо щодо роботодавця прийнято позитивне рішення, то виплата компенсації здійснюється на підставі звіту щомісяця протягом року після завершення аналогічного періоду з дня укладення трудового договору. Кошти перераховуються на банківський рахунок роботодавця, зазначеного в довідці.

Як визначається обсяг коштів, необхідний для виплати компенсації? Обсяг коштів визначається органом ПФУ на підставі:

  • прогнозних показників кількості створених нових робочих місць (подаються до ПФУ Державною службою зайнятості щороку до 1 червня);
  • результатів аналізу звітності, поданої роботодавцями;
  • відповідних показників бюджету ПФУ за минулі періоди.
  • ПФУ виплачує компенсацію за рахунок коштів державного бюджету, передбачених у бюджеті ПФУ на відповідний рік.

Що робити, якщо працівник звільнився? У разі звільнення працівника роботодавець має письмово поінформувати відповідний територіальний орган ПФУ. Зробити це необхідно протягом п’яти робочих днів.

Позитивним моментом є те, що у випадку розірвання трудового договору роботодавець має можливість зберегти надане йому право на компенсацію. Для цього необхідно працевлаштувати на це ж робоче місце іншу особу. Але потрібно розрахувати так, щоби рівень зарплати в одному календарному місяці становив не менше, ніж три мінімальні зарплати в місяці сплати ЄСВ сумарно за розірваним та новоукладеним трудовими договорами.

Хто несе відповідальність за достовірність поданих відомостей? Відповідно до діючого порядку, відповідальність за достовірність даних щодо створення нових робочих місць та працевлаштування на них осіб, що є підставою для виплати компенсації, несе роботодавець.

За кожне неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності, передбаченої Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», загрожує штраф у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (далі – НДМГ); у разі повторного порушення протягом року – розмір штрафу становить 60 НДМГ. Штраф накладається органом доходів і зборів.

Більше того, посадові особи платників єдиного внеску несуть адміністративну відповідальність за:

  • неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності щодо єдиного внеску;
  • подання недостовірних відомостей, передбачених Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Ці порушення тягнуть за собою накладення штрафу на роботодавця від 30 до 40 НДМГ, у разі повторного порушення протягом року – від 40 до 50 НДМГ.

У разі виникнення спорів з питань виплати компенсації, вони вирішуються в судовому порядку.

Отже, роботодавцям потрібно дотримуватися відповідної процедури взаємодії з органами ПФУ. З метою уникнення настання негативних наслідків та отримання компенсації, роботодавцям необхідно своєчасно подавати звітність та достовірні відомості щодо створення нових робочих місць та працевлаштування на них осіб.

Джерело: "Mind"

 

01 серпня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів