Побачили світ "Екскурсії Ужгородом"

Побачили світ "Екскурсії Ужгородом"
Це – навчальний посібник з історичного екскурсознавства за редакцією Романа Офіцинського, що належно апробований у рамках громадської ініціативи – щонедільного проекту «Відкриті екскурсії Ужгородом».

 

Науковий консультант видання – Олександр Реєнт, доктор історичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії наук України, голова Національної спілки краєзнавців України, а серед рецензентів – Олександр Удод, доктор історичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України.

У пропонованому посібнику п’ять розділів, укладених за проблемно-тематичним принципом. Кожний розділ поділяється на підрозділи (усіх 25). Авторський колектив посібника тісно пов’язаний своєю науково-педагогічною діяльністю чи навчанням (спеціалізацією) з кафедрою історії України Ужгородського університету. Ідея щодо підготовки посібника належить доктору історичних наук, професору Роману Офіцинському, котрий здійснив підбір 17 авторів-екскурсоводів, організаційний супровід апробацій у вигляді відкритих екскурсій, наукове редагування текстів.

Це перша спроба показати минуле Ужгорода у вигляді навчального посібника з історичного екскурсознавства, а тому не вичерпна у тематично-змістовому сенсі. Заслуговує уваги спроба очистити сприйняття історії Ужгорода від різнорідних містифікацій, міфодизайнерських корекцій та прикрих елементарних помилок, що бур’яном пустили коріння в краєзнавчих виданнях, перекочовуючи від одного до іншого. У навчальному посібнику подані не тільки перевірені факти, але й приведено у відповідність до історичних реалій та правил української літературної мови написання імен і прізвищ історичних осіб. Їх часто некоректно подають в іншомовних версіях.

У навчальному посібнику чимало сюжетів залишилося за кадром. Багато ще можна сказати у будь-якому з п’яти запропонованих розділів або додати нові. Зрозуміло, що це природний процес удосконалення чогось вартісного. Сподіваємося, «Екскурсії Ужгородом» матимуть добре продовження.

Медіацентр УжНУ

 

03 серпня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів