Пріоритети, завдання та плани "лісових людей" Закарпаття

Пріоритети, завдання та плани "лісових людей" Закарпаття
У прес-центрі Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства головний лісівник поспілкувався з представниками 4-ї влади. На брифінгу з представниками мас-медіа також були присутні перший заступник начальника Ігор Коцур та заступник начальника Василь Кий.

 

Начальник Закарпатського ОУЛМГ Валерій Мурга розповів про основні пріоритети роботи Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства у І-му півріччі 2017 року та окреслив завдання і плани на найближчу перспективу. Зокрема, розповів Валерій Іванович про заходи, які приймає керівництво обллісомисливгоспу для підтримки лісової галузі, боротьби з браконьєрами, розвитку туризму в лісових угіддях.

Лісовідновлення – примноження добробуту закарпатців

Розпочинаючи брифінг Валерій Мурга заявив, що кожного року двічі в рік – навесні та восени для лісівники всієї України вже є доброю традицією проведення лісовідновлення. У березні-травні поточного року хвиля лісівничих заходів в рамках акції «Майбутнє лісу у твоїх руках-2017» пройщда по всій області.  На лісокультурних площах працювали школярі, вчителі, студенти, лісівники, учні шкільних лісництв, журналісти і керівники області. Мета акції – залучити шкільну молодь до створення та відновлення лісових насаджень, щоб виховати бережливе ставлення до лісу. Також лісівники прагнуть надати широкого громадського резонансу проблемі збереження лісових насаджень та формуванню позитивного іміджу роботи працівників лісу. Адже в обов'язки будь-якого лісового господарника пріоритетним напрамком є лісовідновлення: замість заготовлених дерев підприємство повинно посадити саджанці хвойних і листяних порід, з яких виросте новий ліс. В цілому за 2017 рік лісівники висадили понад 10 мільйонів штук саджанців, що складає 7 дерев на кожного жителя Закарпатської області. Посадковий матеріал для лісовідновлення вирощується у постійних лісових розсадниках, яких в області нараховується 45, загальною площею 42 га

Охорона лісу від незаконних рубок 

«Нажаль, одним з найболючих питань наразі залишається охорона лісу від незаконних рубок. Так за перше півріччя в лісовому фонді підприємств Закарпаття зафіксовано 248 випадків незаконних рубок, загальною масою 1142 кбм., розміром шкоди 6 млн гривень. Хоча поодинокі випадки незаконної заготівлі лісу все ж таки є, але тенденція йде на спад. Для порівняння, у 2016 році за аналогічний період було зафіксовано 353 випадки незаконних рубок, загальною масою 4244 кбм., завдана шкода лісовому господарству склала 15 мільйонів».

Продовжуючи доклад Валерій Мурга відзначив, що «для боротьби з браконьєрами в лісі лісівниками ведеться роз’яснювальна робота з місцевим населенням, публікуються новини в засобах масової інформації, а працівники держлісгоспів спільно з представниками Нацполіції України в Закарпатській області, природоохоронних органів та громадських інспекторів проводять спільні рейди в лісах. До цієї роботи активно залучаються громадські активісти, яким нещодавно були вручені посвідчення громадських інспекторів».

Ефективність відеоспостереження у лісі

Поки хтось міряє ефективність прибутками, закарпатській лісівники запобігають збиткам. На цій війні за ліс, як кажуть, всі методи згодяться.

Ефективність використання камер відеоспостереження вже давно оцінили у лісовій галузі. Поява лісових камер в арсеналі лісового господарства допомагає вирішувати серйозні проблеми галузі по охороні лісових насаджень. На даний момент на території лісових господарств вже встановлено понад 100 апаратів. Встановлені вони по всіх лісогосподарських підприємствах. Більше всього в ДП «Ясінянське ЛМГ», ДП «Рахівське ЛДГ», ДП «Великобичківське ЛМГ», ДП «Міжгірське ЛГ», ДП «Брустурянське ЛМГ» та ДП «Ужгородське ЛГ». Камери допомагають виявляти і затримати тих, хто нехтує лісовим багатством, порушує закони України і , хто вперто не хоче зрозуміти, що ліс – це державна власність. Камери відеонагляду працюють у цілодобовому режимі. За незаконну порубку по підприємствах  до дисциплінарної відповідальності посадових осіб держлісохорони 50 чоловік, з них 3 звільнені з займаних посад. Порушена 1 кримінальна справа на майстра лісу ДП «Хустське ЛДГ», який зловживав службовим становищем.

Джерело: Прес-служба ЗОУЛМГ

 

17 серпня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів