Закарпатські аварійщики беруть участь у Всеукраїнських змаганнях аварійно-диспетчерських служб газу

Закарпатські аварійщики беруть участь у Всеукраїнських змаганнях аварійно-диспетчерських служб газу
Аварійно-диспетчерська група ПАТ «Закарпатгаз» долучилася до перших Всеукраїнських змагань газових аварійних служб групи Регіональних газових компаній.

 

Разом із кращими аварійно-диспетчерськими бригадами західного регіону наші земляки прибули для виконання завдань турніру на Західний спецполігон у м. Рожище Волинської області. У завершальному етапі всеукраїнської першості на Волині беруть участь команди аварійних служб Регіональних газових компаній Закарпаття, Волині, Івано-Франківська, Тисьмениці (Івано-Франківська область), Львівщини, Рівненщини та Буковини. Зміст заходу організатори заклали у гасло «Наша майстерність – ваша безпека!».

На початку виконання конкурсних дисциплін усі екіпажі команд пройшли медичну комісію, а члени журі перевірили й оцінили комплектацію спецавтомобілів аварійщиків. Після цього розпочалася практична частина змагань, яка проходить на Західному спеціальному полігоні ПАТ «Волиньгаз».

«Наш стаціонарний навчально-тренувальний полігон для тренувань аварійно-диспетчерських служб функціонує вже п′ять років, і він єдиний такий у західному регіоні. Сьогодні ми приймаємо тут Всеукраїнську першість бригад АДС, які першими реагують на виклики екстреного номеру «104». Учасники не лише показують свої професійні навички, але й діляться досвідом, адже запорука нашої безпеки й безаварійності – це правильність і злагодженість дій аварійно-диспетчерських бригад», – розповів член оргкомітету змагань, технічний директор ПАТ «Волиньгаз» Сергій Галянт.

Умови змагань передбачають, що ніхто з учасників турніру до цього не мав досвіду тренувань на спецполігоні. Відтак організатори забезпечили однакові умови для усіх команд.

Серед конкурсних дисциплін, у яких аварійно-диспетчерські бригади демонстрували свою майстерність, були відпрацювання аварійної заявки на виявлення джерела витоку газу на вулиці, дослідження на предмет витоку сталевого та поліетиленового газопроводів, пошук витоку газу на надземному газопроводі, ліквідація загоряння газу, надання першої медичної допомоги травмованому під час аварії на газопроводі. Також усі бригади виконували завдання, пов′язані зі знанням нормативно-технічних аспектів роботи аварійно-диспетчерських служб, змагалися у вправності й оперативності екіпірування та використання спецзасобів індивідуального захисту.

«У реальному житті переважна більшість позаштатних ситуацій із витоком газу трапляється через несанкціоновані земляні роботи, безвідповідальне ставлення людей до справності димарів, зношеність газових приладів тощо. Ми мали випадок нещодавно в Ужгороді, коли під час несанкціонованих земляних робіт у центрі міста екскаватором було пошкоджено газову трубу середнього тиску. Щоб не сталося трагедії, ми ухвалили рішення перекрити доступ газу для проведення аварійно-відновлювальних робіт. У результаті третина міста залишилася без газопостачання. Добу ми працювали в екстреному режимі, аби відновити подачу газу у домівки ужгородців. Тоді люди із розумінням поставилися до ситуації, усвідомлюючи, що аварійна газова служба не має стосунку до надзвичайної події. У цілому ж варто пам′ятати, що газ не пробачає помилок. Це не вода, яку можна осушити чи перекрити, а якщо брудна, то відмити», – розповів учасник змагань, старший інженер аварійно-диспетчерської групи ПАТ «Закарпатгаз» Тиберій Куштан.

Місце та умови проведення змагань дійсно можуть претендувати на ознаку унікальності. По-перше, у мережі та газопроводах на полігоні знаходився справжній газ з усіма притаманними йому властивостями. По-друге, виконання завдань імітувало реальний аварійний виклик на номер «104». Людина повідомляла про відчуття запаху газу на вулиці, диспетчер обробляв повідомлення й передавав аварійщикам, а ті у супроводі спецсигналів прибували на місце виклику. Після чого територію ймовірного витоку огороджували, і починалося оповіщення населення про небезпеку користування газовими приладами та відкритим вогнем. Тут вже імітація закінчувалася, а починалася робота з мешканцями вулиці ім. І. Мазепи у м. Рожище.

Місцеві мешканці, які до того спостерігали за активністю на полігоні зі своїх подвір′їв, дійсно відреагували на прохання рятувальників газової служби, а сусіди навіть припинили зварювальні роботи. У реалістичність подій важко було не повірити навіть фотографам та журналістам, які працювали на полігоні. Представників ЗМІ закарпатські АДСники відсторонили від території, де пролягає газопровід, переконавши у важливості й небезпечності ситуації, що склалася.

«Нам довелося виявляти витік газу на сталевому та поліетиленовому підземному газопроводах. І якщо з металом допомагають працювати прибори, які фіксують газ, то поліетиленовий газопровід ми досліджували виключно з допомогою карти. Але із завданням впоралися і перейшли до наступної дисципліни», – прокоментував хід виконання робіт Тиберій Куштан.

Найвидовищним етапом змагань була локалізація та ліквідація загоряння на газопроводі. Окрім дотримання усіх норм техніки безпеки під час огляду місця події та гасіння пожежі, аварійно-диспетчерська група ще мала надати першу медичну допомогу своєму колезі, який травмувався під час виконання службового завдання. І якби присутні не знали, що відбуваються змагання, то дійсно могли б повірити у надзвичайну ситуацію на об′єкті.

Також під час змагань на імпровізованому демонстраційному майданчику були представлені прилади, якими послуговуються газові аварійні бригади. Так, спецавтомобілі укомплектовані течошукачами, трасошукачами, приладами для пошуку витоків газу тощо.

Окрім небезпеки та шкідливості виконуваних робіт аварійщики наголошують на значній напруженості у роботі.

«Це пов′язано не тільки із виконанням завдань у небезпечних та шкідливих зонах, але й з роботою із людьми. Вони зараз нервові, схвильовані… І це зрозуміло. Часто абоненти звинувачують нас у піднятті ціни на газ, і доводиться пояснювати, що газове господарство не встановлює ціни. І коли приїжджаєш на виклик, а тебе зустрічають агресивно, то це, звичайно, погіршує умови роботи. А викликів за зміну ми маємо у середньому 15-20… Зрозуміло, що в опалювальний сезон їх ще більше», – додає старший інженер АДГ служби експлуатації систем газопостачання Ужгородського відділення ПАТ «Закарпатгаз» Тиберій Куштан.

Варто зазначити, що аварійно-диспетчерські служби групи компаній РГК обслуговують понад 1,44 мільйони українських користувачів, з яких більше 272 тисяч на Закарпатті. Аварійно-диспетчерська служба ПАТ «Закарпатгаз» вже протягом 2017 року відреагувала на 6368 викликів, а служба контролю за виробництвом обстежила 1,1 тисячу кілометрів газопроводів. І якщо у минулому році за добу АДС реагувала у середньому на 22 виклики, то цього року їх фіксують вже 27.

Отож протягом трьох днів аварійні екіпажі у повному екіпіруванні на укомплектованих спецавтомобілях будуть демонструвати свої вміння та професійні навички. А 31 серпня буде визначено кращу команду західного регіону, яка 7 вересня візьме участь у заключному етапі змагань у м. Марганець Дніпропетровської області разом із командами Дніпра (переможець по східному регіону) та Чернігова (переможець центрального регіону). Загалом же учасниками перших Всеукраїнських змагань аварійних служб групи компаній РГК стали бригади з 20 регіональних газорозподільних компаній.

Катерина Ірха для uzhgorod.net.ua

 

30 серпня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів