Куди збираються у вирій закарпатські птахи ?

Куди збираються у вирій закарпатські птахи ?
Мігруючи в теплі краї, деякі види птахів облітають половину земної кулі!

 

Наступила осінь Перелітні птахи вже збираються у вирій. Зграю лелек, що готується стати на крило, днями зазнимкували в Українських Карпатах. пише Експрес.

А які ще птахи відправляються у теплі краї?

- Це очеретянки, лелеки, журавлі, плиски, солов’ї, горихвістки, зяблики, - розповідає Андрій-Тарас Башта, старший науковий співробітник Інституту екології Карпат Національної академії наук України. - У холодну пору їм важко тут здобути їжу, тому вони й мігрують на південь, де можна пережити критичні часи та знайти здобич.

- Коли птахи починають відлітати?

- Першими наприкінці липня в Африку відлітають серпокрильці (стрижі). На початку серпня мігрують кулики - дрібні прибережні птахи. В останні дні серпня - ластівки та лелеки. Гуси мігрують наприкінці жовтня - на початку листопада. А болотяну сову можна побачити навіть у грудні. Іноді деякі перелітні птахи залишаються зимувати, якщо зима тепла. Приміром, лебеді часто залишаються взимку на водоймах, які не замерзають. Особливо поблизу теплових електростанцій.

- І де саме зимують наші птахи?

- Ближні мігранти, зокрема сичик-горобець, частина плисок, відлітають до Середземномор’я та на північ Африки. Дальні мігранти, наприклад, лелека білий чи очеретянки -- до центральної та Південної Африки. Деякі види мігрують в Індію. Багато пернатих здійснюють широтні міграції. Наприклад, крижня, якого закільцювали на нашій території, спіймали в Португалії, а водяну курочку - у Швейцарії. Цікаво, що представники одного виду, які живуть на нашій території, можуть летіти на південь Італії чи узбережжя Середземного моря. А пташка того ж виду, котра живе у західній частині Росії, летить в Індію. А от граки навпаки - прилітають до нас на зиму із південно-західної Росії, Білорусі. Навіть синиці, які є осілими видами, іноді відкочовують у південно-західному напрямку на 100-200 кілометрів у пошуках корму.

- Скільки кілометрів можуть здолати птахи під час такого польоту?

- Один з видів крячків, що гніздяться у північній частині Євразії, мігрує аж до Австралії! Відтак облітає майже всю земну кулю, долає десятки тисяч кілометрів. Європейські лелеки, які, як я вже згадував, можуть зимувати у Південній Африці, летять майже місяць. Вони досить повільні - переміщаються зі швидкістю 41 кілометр на годину, тоді як серпокрилець видає 50-70! До речі, деякі види летять від водойми до водойми - по 300-500 кілометрів - і щозупинки підживлюються. Птахи, які мають достатній енергетичний запас, відразу долають далекі відстані.

- Птахи летять зграями чи поодинці?

- Лелеки і шпаки - зграями, а журавлі - ключем. Перепілки мігрують поодинці. Крім того, значну відстань вони долають пішки, як і деркачі. Оскільки погано літають, зате швидко бігають.

- Як птахи розуміють, що вже час у вирій?

- Переважно сигналом є довжина світлового дня. Незалежно від того, тепло чи холодно, лелеки прилітають у кінці березня - це закладено генетично. А для деяких видів сигналом для перельоту є кліматичні умови, температура повітря.

За матеріалами Катерини ЛІСКОВСЬКОЇ, Експрес

 

03 вересня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів