«Бобовищенське гроно» пригостило закарпатців першим молодим вином

«Бобовищенське гроно» пригостило закарпатців першим молодим вином
Сьогодні у с. Бобовище Мукачівського району відбувся ІІ районний етнофестиваль «Бобовищенське гроно», де гості спробували на смак врожай винограду 2017 року.

 

«Молоде вино – як нове життя! Відроджуємо традиції разом!» – саме таким закликом зустрічав гостей фестиваль «Бобовищенське гроно». Свято поєднало як традиції класичних закарпатських фестивалів з місцевими наїдками та фольклором, так і свята вина із автентикою виноробного промислу на чолі із його величністю Виноградом. До слова, останнього було у такій кількості, аби і соку начавити і кожного пригостити.

Почалося свято із урочистої ходи від місцевого будинку культури до головної сцени фестивалю. Участь у масовому дійстві взяли представники громад усіх сіл та селищ Мукачівщини. Хода собі не просто селом ходила, а виконувала важливу місію – люди несли із собою виноград до загальної діжки. Таким чином, організатори імпровізовано відтворили процес збору врожаю.

Зібраний виноград слід було переробити, для чого на сцену запросили почесних гостей свята, зокрема голову Закарпатської ОДА Геннадія Москаля, заступника голови Закарпатської облради Петра Грицика, голову Мукачівської РДА Сергія Гайдая, народного депутата України Михайла Ланя та інших. Посадовці тимчасово забули про свій статус, вдягли фартухи та нарукавники й взялися до справи – чавили виноград, збирали сік, вимірювали рівень цукру у сокові.

Тут же на сцені дівчата демонстрували альтернативні виноробні технології – чавили босоніж сік у діжках. Колоритний ритуал викликав неабияке захоплення у глядачів, яких на сільському стадіоні зібралося кілька сотень.

Напередодні фестивалю організатори, зокрема Сергій Гайдай, анонсував таємничий сюрприз. З′ясувалося, що йшлося про заготівлю фестивального вина на 2018 рік. З отриманого сьогодні виноградного соку місцеві винороби створять сонячний напій, який відкоркують на «Бобовищенському гроні – 2018». А цьогорічне фестивальне божоле буде готове вже за 60 діб.

Ще однією родзинкою свята стали тематичні інсталяції від сіл та селищ. Намети, оформлені дарами осені, композиціями та наїдками від місцевих ґаздинь, стали справжньою окрасою фестивалю. Тут були і численні кошики із виноградом, і поробки з городини, і короваї неймовірної краси, і композиції у техніці «карвінг», і вироби майстрів прикладного мистецтва. Презентували господарі свята і місцеву кухню, і рекорди цьогорічних врожаїв. Так, Сернянська сільська рада привезла на фестиваль гарбуза вагою 55 кілограмів. Однак велетня нікому не вручали, а просто показали, на що здатна родюча мукачівська земля.

Традиції закарпатських фестивалів зберегли у локаціях з бограчем, шашликами, печеними рульками та крумплями, продуктами бджільництва, сувенірною продукцією, дитячими забавками. Доста було й вина, зокрема бобовищенського. Сонячний напій, у порівнянні з минулим роком, дещо здорожчав, але від того не став менш популярним. Дегустували гості фестивалю червоне, біле, рожеве, медове, сухе, напівсухе, солодке й не дуже… А кому ж і того було мало, то могли скуштувати вина зелено-блакитного, що приїхало на «Бобовищенське гроно» із самої Греції.

Хоч етнофестиваль «Бобовищенське гроно» і молодий (йому усього два роки), але про нього знають вже не тільки закарпатці, але й численні туристи. Хтось приїхав з тамтешніх здравниць, а хтось спеціально планував туристичну поїздку «під фестиваль». «Бобовищенське гроно» – не останній з винних фестивалів. Попереду улюблене свято ужгородців і гостей обласного центру – «Закарпатське божоле – 2017», що традиційно відбудеться у листопаді.

Катерина Ірха

 

 

07 жовтня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів