В Ужгороді стартував збір врожаю ківі 2017 року!

В Ужгороді стартував збір врожаю ківі 2017 року!
Учора на подвір’ї звичайної ужгородської вулиці почався нетиповий для України процес – збір врожаю ківі сорту Карпат Стратона Валентайн.

 

Ужгород може пишатися тим, що є домівкою єдиного зареєстрованого і запатентованого в Україні морозостійкого сорту ківі. Автором унікального сорту екзотичної рослини є ужгородець Генріх Стратон, який ще наприкінці 1980-х разом зі своїм батьком Валентином почав здійснювати селекцію ківі.

«Ідея створення цього сорту з′явилася із появою ківі на прилавках наших магазинів наприкінці 80-х. Рослина викликала цікавість, тому вивчив біологію її походження. Відтак стало зрозуміло, що при певній роботі можливо вивести морозостійкий сорт ківі, який буде рости у нас без усіляких утеплень. Наприкінці 90-х ми вже мали рослину, яка дала перший врожай ківі, довівши свою життєздатність. Наразі сорт є офіційно зареєстрованим, і він єдиний зареєстрований і запатентований в Україні сорт морозостійкого ківі», – розповів Генріх Стратон.

Як же з′явився сорт ківі, якому і ґрунт наш підійшов, і морозів він не боїться, і сонця йому вистачає?.. Життя першій рослині ківі Карпат Стратона Валентайн дала насінина – одна з тисяч насінин, які вилучили селекціонери з ягід, куплених у магазинах, на ринках, за кордоном. Так з′явилися тисячі сіянців, за якими велися спостереження, які випробовували морозами і дощами.

«Ми шукали ту насінину, яка б правильно мутувала і в ній би повернулися вихідні дані тієї природньої рослини, з якої почалося ківі, тобто дикої актинідії. У підсумку з тисяч сіянців ми ту росину помітили. Це сталося у 1991-1992 роках. А переконалися ми в успіху нашої роботи, коли інші рослини загинули, а потрібний саджанець вижив у природньому середовищі…», – зазначив селекціонер Генріх Стратон.

За оптимальних умов саджанець закарпатського ківі дає врожай на третій рік. Ківі може «відмовитися» плодоносити, якщо у літній сезон йому не забезпечили достатній полив, якщо перекопали ґрунт навколо і тим самим висушити кореневу систему, якщо використовувати добрива із лужною реакцією…

З 5 соток землі та 27 рослин Генріх Стратон щороку має 1–1,2 тони ківі. З такої купи ягід роблять варення, палинку, консервацію, сік. Частину врожаю передають військовим, дітям, а частину можемо бачити у магазинах, і не лише місцевих.

Ягоди ківі добре зберігаються. Ті, що були зібрані учора й сьогодні, лежатимуть до кінця весни 2018 року.

«Я лише виходжу на якісь масштаби. Це маленька ділянка, але є плантація й за містом площею 1,3 гектари. Це зразкова ділянка, де фермери, які хочуть займатися промисловим вирощуванням ківі, зможуть побачити необхідну для рослини систему поливу, які опори мають бути, й в цілому подивитися агротехніку. Наразі влада висловила підтримку, аби виділити додаткову землю для посадки ківі. Подивимося, чим це закінчиться… Але наголошу, що закарпатське ківі буде дешевшим від закарпатського яблука, бо не потребує витрат на отрутохімікати. А ще, на відміну від субтропічних країн, тут не треба будувати дорогих систем поливу, бо не маємо такої нищівної спеки», – розповідає автор сорту.

«Для ківі не існує врожайних або не врожайних років. А від імпортних ягід наш сорт, перш за все, відрізняється екологічністю. Справа у тому, що в Україні немає тих шкідників і субтропічних хвороб, які знищують рослину ківі так, як, наприклад у Греції, Іспанія чи Італії, де плантації обробляють хімікатами. Я навіть проводив експерименти з «місцевими» садовими шкідниками, але, на щастя, ківі їх не цікавить», – додає Генріх Стратон.

Сорт ківі Карпат Стратона Валентайн прижився у багатьох регіонах України. Нащадки ужгородського екзота ростуть у Словаччині, Чехії, Угорщині, Польщі..., і навіть у США. А ще особливі ужгородські бджоли можуть приносити особливий ківовий мед!))

uzhgorod.net.ua

 

03 листопада 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів