Закарпатський винороб: "Підмерзлий виноград потрібно реабілітувати..."

Закарпатський винороб: "Підмерзлий виноград потрібно реабілітувати..."
Останній раз таке було років 7-8 тому, зауважує добре відомий на Закарпатті винороб Василь Анталовський із Мукачівщини.

 

Зима 2017 року та заморозки на весні завдали багато клопіт місцевим виноробам, зіпсувавши до 30% потенційного врожаю.

Як розповів Мukachevo.net винороб Василь Анталовський, такої погоди він не пам’ятає як мінімум 7-8 років.

— Цієї зими, у нас багато винограду підмерзло, пам’ятаєте, були  сильні морози, до 25 градусів, а також короткочасні весною. Через це ми зібрали трохи менше врожаю, хоча все залежить від того, на якому рівні посаджений виноград, якщо на високих горах,то нічого не було,  а якщо на низовині — то трохи підмерзло. Тепер підмерзлий виноград потрібно реабілітувати. Останній раз таке було років 7-8 тому.

Ще один відомий на Закарпатті винороб Василь Паук з Мукачева підтвердив інформацію про те, що 25-30% виноградників підмерзло і похворіло, хоча, переживати немає чого, вино буде:

— Не скажемо, що немає нічого, але втрати є. За 5 років моєї роботи таке було вперше.

Пан Василь каже, цьогоріч впала і цукровість винограду:

— Винороби, які купують виноград стали дуже вибагливі, хочуть аби виноград був як в Одесі. Але тут кліматичні умови далеко не такі як там.  По ГОСТам для переробки у вино цукровість може бути 16,  але наші винороби коли чують цукор 20, то дуже страхаються, хоча, це рахується ідеальний показник для сухих вин…

Хороший і якісний виноград складніше зробити ніж хороше і якісне вино.

Василь Паук каже, минулого року у нього був виноград з показником цукру 22-23,  а один сорт взагалі 28, але в цьому році було максимально 21-22.

Нагадаємо, Василь Паук, Василь Анталовський  та Руслан Орос стали переможцями винного фестивалю Червене вино 2017. Наступний винний фестиваль у Мукачеві пройде з 9 до 14 січня включно.

 

11 листопада 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів