Студентів УжНУ закликають генерувати ідеї, що сприятимуть сталому розвитку громад

Студентів УжНУ закликають генерувати ідеї, що сприятимуть сталому розвитку громад
Нещодавно в арт-готелі «Емігрант» відбувся дводенний семінар «Сталий розвиток суспільства в контексті цілей сталого розвитку ООН», що здійснюється в рамках реалізації спільного проекту ЄС та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» та в партнерстві з Ужгородським національним університетом. До заходу долучилися студенти та аспіранти юридичного, економічного факультетів, а також ФМЕВ.

 

Такі заходи з реалізації проекту на університетському рівні проводяться часто: це і круглі столи, щорічні дебати, літні студентські табори.

Модерувала семінар асистент кафедри цивільного права та процесу правничого підрозділу УжНУ Юлія Паніна. Детальніше розповіла про проект і його практичні результати координатор проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» в Закарпатській області Любов Павлович.

Вона зазначила, що в Україні проект ЄС/ПРООН запрацював у 2007 році, а безпосередньо на Закарпатті – у березні 2008 року. За неповні 10 років діяльності маємо хороші практичні результати, адже метою є створення сприятливого середовища для сталого розвитку на місцевому рівні. Прикладом слугують 198 втілених проектів, які стосуються проблем енергоефективності й енергоощадження, водозабезпечення, охорони здоров’я, екології.

«Проект підтримує ініціативи громад місцевого рівня, надаючи їм гранти і допомагаючи реалізувати власні ініціативи. Практичні результати є, бо налагоджені партнерські відносини з усіма 13-ма районами області, 200 громадами, містами Ужгородом і Хустом. Також підтримуються ініціативи ОСББ у цих містах», – зазначила пані Любов.

Учасники заходу

Щодо співпраці з Ужгородським університетом, то координатор пояснила: коли проект стартував, прийшло розуміння, що варто спиратися на науковий підхід. Тому в 2012 році була підписана угода про співпрацю з УжНУ і проектом ЄС/ПРООН. «Вона розвивається з кожним роком. До прикладу, на факультеті суспільних наук для студентів ввели курс підготовки зі сталого місцевого розвитку, ми презентували університету літературу на цю тему», – деталізувала Любов Павлович.

Пані Павлович також розповіла, що випускники УжНУ Річард Бабура і Наталія Лихоман колись вдало втілили проект  енергоощадження у своєму селищі Середнє. Ще навчаючись у виші вони створили ГО «Рідне Середнє» і домоглися реалізації власного проекту, що передбачав заміну вікон і дверей у дитсадку.

Роман Фрідманський

Насамкінець координатор висловила сподівання, що учасники почерпнуть для себе чимало корисної інформації з семінару, зацікавляться темою сталого розвитку. Подякувала за допомогу й співпрацю керівництву вишу й, зокрема, юридичному факультету.

Владислав Панін

Привітав присутніх і доцент кафедри конституційного права та порівняльного правознавства Роман Фрідманський, який висловив сподівання, що семінар стане в пригоді молоді, а їхні пропозиції і напрацювання можна буде реалізувати в майбутньому.

Першого дня учасники мали змогу виступити зі своїми доповідями, послухати досвідчених практиків, що працюють над різного виду проектами. Зокрема, Владислав Панін, депутат Перечинської міської ОТГ, доступно пояснив молоді, як створити успішний проект, як відбувається його фінансування і на що варто найбільше звертати увагу. «Якщо ваша ідея може допомогти громаді – 80%, що вона буде реалізована. Та намагайтеся втілити не ті проекти, що принесуть результат сьогодні, а ті, що будуть корисні в майбутньому», – закликав лектор.

Другого дня учасникам презентували втілені  в Ужгороді проекти напрямку Smart-city: «Кабінет ужгородця» та «Розумна лікарня», проект ОСББ «Ракоці, 16» – «Друге дихання». Тож студенти могли піти на об’єкт, переконатися в практичних результатах проектів і поспілкуватися з людьми, що над ними працювали.

Катерина Хижняк,

фото автора та Роберта Паппа

 

16 листопада 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів