Закарпатські криміналісти: нашу професію треба вибирати усвідомлено

Закарпатські криміналісти: нашу професію треба вибирати усвідомлено
Про роботу незвичних працівників поліції, які першими оглядають місце злочину, розповів начальник відділу криміналістичного забезпечення закарпатської поліції Роман Ференц. Від професійного ока такого, як він, не втече жодна підказка та ні один речовий доказ, що може допомогти у розкритті злочину. Керівник закарпатських криміналістів розповів про тонкощі справи, якою займається.

 

– Хто такі криміналісти і як багато їх у закарпатській поліції?

– У відділі криміналістичного забезпечення в ГУНП в Закарпатській області – чотири посади включно з керівником, одна на даний момент є вакантною. У територіальних підрозділах працюють 21 чоловік у всіх районах, крім Берегівського, Виноградівського та Великоберезнянського. Там поки немає працівників, лише вакансії. Потребу у виїзді експертів у ці райони ми перекриваємо власними силами.

Криміналістами є ті фахівці, які збирають докази з місця вчинення злочину. Першими з оперативної групи, хто його оглядає, є кінологи та спеціалісти нашої служби. Криміналіст фотографує місце злочину, знімає відбитки пальців, оглядає, упаковує всі речові докази. Завдання нашого спеціаліста – не пропустити нічого, адже помічена волосина, слід, який залишила шина автомобіля злочинця, чи будь-яка інша на перший погляд дрібниця може зіграти важливу роль під час ведення слідства і допомогти в розкритті злочину. Для того, щоб знайдені докази були помітними для всіх членів слідчо-оперативної групи, вони спеціально позначаються. Це саме ті номерки, які люди часто бачать на фото з місць злочину. Професія криміналіста з’явилася після реформи поліції, адже науково-дослідний експертно-криміналістичний центр відділився від нас і постала потреба замінити тих спеціалістів, які виїжджали від них на місця події.

 

– Тобто раніше збір доказів та експертизу робили одні і ті ж люди, а зараз на місце злочину виїжджають одні спеціалісти, а аналізують їх інші? Чи ефективна така практика?

– Безумовно. По-перше, весь процес аналізу доказів з місця події з моменту, коли експерт їх помітив, зібрав, правильно упакував, а потім дослідив, оформив звіт, із яким працює слідство – це дуже трудомісткий процес. Якщо розділити його на два напрямки: відбору та дослідження, то це значно менш ресурсозатратно. Кожен зі спеціалістів зосереджується на своїй ділянці роботи. Експерт має більше часу на проведення якісного аналізу. Крім того, це приклад загальновідомого: «одна голова добре, а дві краще». Двоє професіоналів, об’єднавши зусилля, дадуть кращий результат.

– Як можна стати інспектором-криміналістом?

– Це окремий напрям навчання, який пропонують освітні заклади системи МВС. Звісно, більшість абітурієнтів навіть не здогадується про існування такої професії, тому багато наших працівників – це люди, які вже працювали в поліції і зрештою зробили абсолютно усвідомлений вибір. Загалом же навчання доступне і для випускників шкіл, які добре знають правознавство, біологію, хімію, фізику та мають аналітичний склад розуму. Є окремий факультет криміналістики в академії МВС, де навчання триває 5 років.

– На які місця злочинів виїжджають криміналісти та як часто?

 – Найчастіше наші інспектори виїжджають на крадіжки.  Завжди працюють на місцях скоєння ДТП, грабежів, розбоїв та вбивств. Щодо кількості виїздів, то це дуже індивідуально для кожного району. На території Закарпатської області є всього три райони, в яких працюють троє і більше криміналістів. Мова йде про ті регіони, де найбільша кількість населення, а отже – і кількість можливих правопорушень. Де є три спеціалісти, налагоджена робота у зміни, коли криміналісти відчергували і мають вільну добу. У всіх інших районах навантаження менше.  

– Яке матеріально-технічне забезпечення криміналістів?

– І до кінця цього року, і на початок наступного матеріально-технічна база криміналістів забезпечена на високому рівні. Це стосується як підтримки місцевого керівництва, Національної поліції України, так і МВС.

– На сьогоднішній день дуже багато інформації про вашу роботу є у вільному доступі, кожен злочинець може прочитати, як приховати сліди і обманути слідство, чи заважає це у роботі?

 – Рівень обізнаності злочинців став трохи вищим, але це не йде ні в яке порівняння з технологіями, якими користуються сучасні криміналісти. Ми постійно проходимо підвищення кваліфікації, оновлюється техніка, якою ми користуємося у роботі. На кожного розумного правопорушника у нас є кілька ще розумніших правоохоронців.

 

Відділ комунікації поліції Закарпатської області

 

27 листопада 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів