Різдвяний піст стартував сьогодні, фініш — 6 січня

Різдвяний піст стартував сьогодні, фініш — 6 січня
Сьогодні, 28 листопада, розпочався Різдвяний піст, покликаний підготувати віруючих до миті святкування народження Ісуса Христа.

 

Він триватиме до шостого січня включно. Священики ноголошують, що важливим у цей період є не лише утримання від їжі чи надмірних веселощів, а й добрі справи.

У народі Різдвяний піст називають Пилипівка – на часть апостола Пилипа, пам’ять якого вшановували напередодні, повідомляє TV-4.

Кажуть, що у Пилипівку день лише до обіду.

Воно й не дивно, адже його тривалість становить лише 8 годин 28 хвилин, що у порівнянні з найдовшим днем — 22 червня — наполовину менше.

Колись у кінці листопада вже давно лежав сніг, а тому й підмічали: ”Якщо 28 листопада сніг не розтане, то лежати йому аж до повені, тобто, до весни”.

Також цього дня вшановують мучеників Гурія, Самона, Авіва та преподобного Паїсія Величковського.

Святий апостол Пилип був тим, кого Ісус Христос покликав за собою одним із перших.

– Читаємо у святому Євангелії, коли він побачив Пилипа, то сказав до нього: іди за мною. Також є інший момент, там де Пилип каже до іншого свого товариша, до іншого учня, що я знайшов нашого вчителя, ти мусиш прийти і подивитися. І також той інший пішов разом із ним за Ісусом Христом, – розказує сотрудник Архикатедрального собору Непорочного зачаття Пресвятої Богородиці УГКЦ отець Роман Дутчак.

Ісус звертається до Пилипа і під час своєї проповіді біля озера. Він запитує у нього, чим нагодувати натовп. Та, утверджуючи віру свого учня, творить помноження хлібів та риби, аби їжі вистачило на всіх. Згадується апостол Пилип і під час Тайної вечері.

– Він звернувся до Ісуса христа і каже: покажи нам Отця і нам цього буде досить. А Ісус Христос, так як би повчаючи їх усіх і всі апостоли чули, що я був з вами ціле своє життя, проповідував і показував, і вам ще щось потрібно було. В кожному разі апостол Пилип був той, який голосив Боже слово. Був той, який олосив добру новину, який був один із перших покликаний, виконав той обов’язок, який прийняв у своє житя до кінця, і загинув мученицькою смертю, – каже отець Роман.

Мощі святого знаходяться у багатьох містах Європи.

На честь апостола Пилипа в народі Пилипівкою назвали і піст перед святом Різдва. Він триватиме із 28 листопада до 6 січня. У цей період варто утриматись від вживання молока і м”яса у середу і п’ятницю. Також – старатися не відвідувати весіль чи дискотек.

Та найголовніше – творити добрі справи.

 

28 листопада 2017р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів