Лісові господарники розпочинають заготівлю насіння на Закарпатті

Лісові господарники розпочинають заготівлю насіння на Закарпатті
Новорічні свята ще не закінчились, а закарпатські лісівники вже думають про майбутнє. Саме після новорічно-різдвяних свят лісівники починають заготовляти насіння смереки, ялиці та кедру европейського.

 

За інформацією директора Брустурянського лісомислигоспу Михайла Бігуна, на території підприємства функціонують 14 лісових розсадників, загальною площею 4,6 га. Також мають теплицю – тут навіть модну нині тую вирощують (кажуть, у лісівників хвою для дачі можна купити на 20% дешевше, ніж у приватних розсадниках області). Ну, а забезпечують роботу розсадників сім лісокультурних бригад, а це 38 осіб. Плюс – у гарячу пору на підмогу ще наймають сезонних працівників із місцевих.

Є для заготівлі насіння у Брустурянському лісомисливгоспі всі умови: сушильні шафи (шишкосушарки), в яких при стабільній температурі 40 ° С - і менше прогрівається насіння до повного розкриття, барабан для очищення від сміття шляхом «шокової терапії» та інші. Після того вже лісівники роблять відокремлення від насіння крилаток, просіювання вручну на вітру, а далі уже в кімнаті для зберігання насіння умілі лісові лісокультурниці розважують та засипають майбутні дерева у бутлі, де насіння може зберігатися до 10 років. На кожну партію заводиться свій паспорт з сертифікатом, і потім визначається їх якість. При температурі -2 ° С насіння надійно зберігаються до наступного врожаю.

Опісля вже своєї черги на розсадження чекають не тільки ялинки, але і соснові і навіть кедрові види дерев: опісля плантації висаджуються у лісових розсадниках Брустурянського лісомисливгоспу. І вже через 2-3 роки посівний матеріал змінює місце проживання з розсадника до лісу, де раніше була заготовлена деревина.

Перш ніж дерева пропишуться в лісі, за саджанцями доглядають лісівники та лісокультурниці в розсаднику, які від ранньої зорі до заходу сонця власними руками прочісують кожну грядку. Навіть за найменшою ялинкою, яку можна купити на лісовому ярмарку, варто піклуватися понад шість-сім років - від моменту збору насіння до заготівлі головної новорічної окраси свята. І все це, кажуть лісівники, в радість, щоб атмосфера свята легко з'являлася в кожній закарпатській домівці.

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

 

02 січня 2018р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів