В Ужгороді відбулася координаційна нарада керівників правоохоронних органів краю

В Ужгороді відбулася координаційна нарада керівників правоохоронних органів краю
26 січня, під головуванням прокурора області Володимира Гаврилюка за участі керівників обласних правоохоронних відомств, місцевих прокуратур, начальників територіальних відділів та відділень поліції проведено координаційну нараду про стан протидії злочинності в регіоні за 2017 рік, дотримання конституційних прав громадян у кримінальному провадженні в умовах законодавчих змін.

 

Присутнім на заході був і голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс. Він привітав з усіма минувшими святами, подякував за плідну роботу та активну співпрацю з керівництвом області та висловив впевненість, що і у подальшому усі правоохоронні органи краю працюватимуть злагоджено та ефективно задля спокою та стабільності в регіоні.

Відкриваючи захід прокурор області зазначив, що в умовах реформування системи правоохоронних органів найбільш важливим є завдання посилення протидії, як в цілому злочинності, так і окремим її видам. Вжиті правоохоронцями з минулого року організаційно-практичні заходи сприяли досягненню суттєвих позитивних зрушень.

Зокрема, скоординованими зусиллями упродовж 2017 року збережено позитивну динаміку щодо рівня злочинності в краї - на 10 тисяч населення він становить 88,9 та є одним із найменших показників у державі.

У минулому році на території регіону менше вчинено кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я (-6,1%), в тому числі очевидних умисних вбивств (-5,4%) та умисних тяжких тілесних ушкоджень (-31,1%). Прокурор області відмітив, що активізована робота щодо виявлення кримінальних правопорушень, пов’язаних з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом (з 3 до 6, або у 2 рази та у державі - +52,8%), а також два злочини проти жодного торік щодо нецільового використання бюджетних коштів, здійснення видатків бюджету чи надання кредитів.

Зменшилась питома вага кримінальних правопорушень, вчинених у стані алкогольного сп’яніння (з 16% до 10%, у державі – з 9,9% до 7%). Відсоток розкриття кримінальних правопорушень складає майже 50% (4918 правопорушень) і є одним із найвищих показників у державі. Разом з тим, на 15,3 % збільшилася кількість правопорушень проти власності, на 4,8 % крадіжок, на 1,8 % грабежів.

Разом з тим, непокоїть керівника прокуратури ситуація з кількістю вимагань - ріст у більш ніж 2 рази порівняно з 2016 роком. Недостатніми, на думку прокурора, є зусилля правоохоронних органів області щодо виявлення кримінальних правопорушень проти довкілля, яких у 2017 році було виявлено на 22,4% менше ніж у 2016 році.

Звернув увагу присутніх, що потребує активізації стан протидії злочинності у сфері контрабанди та нелегальної міграції в діяльності Чопського та Мукачівського прикордонних загонів, а також оперативно-розшукових відділів з місцем дислокації на території Закарпатської області Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України. Водночас прокурор області зауважив, що повною мірою подолати негативні тенденції у динаміці злочинності не вдалося, що вимагає подальшого удосконалення співпраці правоохоронних органів.

Наголосив на необхідності активізації розслідування кримінальних проваджень, зокрема на пріоритетних напрямах: у бюджетній сфері, з питань земельних відносин, щодо незаконної порубки лісу, тяжких та особливо тяжких злочинів проти життя, здоров’я особи та посилення профілактичної роботи правоохоронних органів з вказаного питання і звернути особливу увагу на злочини вчинені неповнолітніми – це найболючіше на сьогодні питання для регіону, адже кількість таких злочинів значно зросла.

Негайних якісних змін вимагає профілактична робота підрозділів поліції превентивної діяльності.

Попередження поширення насильства та жорстокості у підлітковому середовищі потребує прийняття додаткових узгоджених і системних заходів. Також, слід активізувати роботу з виявлення та профілактики корупційних правопорушень, адже протидія корупції – один із пріоритетних напрямів діяльності всіх правоохоронців.

Координаційні повноваження прокурорів також повинні бути спрямовані на досягнення реальних результатів у протидії організованій злочинності.

Заступники прокурора області у своїх доповідях окреслили коло актуальних питань, які необхідно першочергово вирішити.

Керівники правоохоронних відомств у співдоповідях інформували про вжиті заходи, шляхи активізації боротьби зі злочинними проявами в регіоні.

Підводячи підсумки наради, керівник відомства Володимир Гаврилюк наголосив, що організація скоординованої роботи та об’єднання зусиль усіх правоохоронців є головною метою, адже за цим стоїть усвідомлення пріоритетності завдань, пов’язаних із забезпеченням законності та правопорядку, надійним захистом прав і свобод громадян в регіоні.

За підсумками наради узгоджено першочергові спільні заходи, спрямовані на утвердження законності та протидії злочинності на Закарпатті.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області

 

27 січня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів