Ужгород архітектурний: історія Палацу філіалу Народного банку

Ужгород архітектурний: історія Палацу філіалу Народного банку
Палац філіалу Народного банку в Ужгороді був збудований у 1933 році за проектом празького архітектора Франтішека Шрамека (Frantisek Sramek). Проект триповерхової неокласицистичної споруди має випуклий чільний фасад; портал, що імітує спрощену ордерну систему, та вальмовий дах складної конфігурації. Чотири алегоричні жіночі скульптури завершують виконаний зі словацького риоліту портал.

 

Генеральним забудовником на спорудженні Народного банку була локальна фірма Havlík & Rícar, створена в 1924 році двома партнерами, колишніми працівниками реферату громадських робіт. Фірма інженерів Гавліка і Ржічаржа з центральним офісом в Ужгороді швидко стала серйозним забудовником. Партнери займалися будівництвом житлових та адміністративних споруд, мостів і великих промислових об’єктів накшталт цегельного заводу “Керамос”. 

___________________________

Біографія архітектора

Франтішек Шрамек (1884, Страконіце – 1952, Прага) після закінчення Чеської державної промислової школи в Пльзні навчався в ательє Фрідріха Охманна в Віденській академії образотворчого мистецтва. У 1912 році отримав престижну римську премію та стипендію для дослідницької поїздки по Італії. Після повернення до Відня Франтішек Шрамек працював у майстерні свого вчителя. Вже по завершенні Першої світової війни архітектор переїхав до Праги, де відкрив власну практику.

Як і більшість архітекторів того часу, Франтішек Шрамек досить успішно брав участь в архітектурних конкурсах, переважно з розробки проектів нових шкільних споруд на території Чехії. Також він проектував будівлі філій Народного банку Чехословацької республіки, в тому числі у Пльзні, Оломоуці та Ужгороді. У своїх архітектурних працях міжвоєнного періоду архітектор тяжів до неокласицизму – стилю в модернізмі, що притаманний для урядових будівель того часу.

Джерело: Uzhhorod Modernism

 

30 січня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів