Кактусовий ровесник Ужгородського ботанічного саду знаходиться в іспанському Бланесі

Кактусовий ровесник Ужгородського ботанічного саду знаходиться в іспанському Бланесі
Ужгородський ботанічний сад є солідною пам'яткою садово-паркового мистецтва не лише місцевого, але й державного значення.

 

І це не дивно, адже він зібрав 3 900 видів і сортів рослин відкритого ґрунту і 1 100 тепличних, що є дуже солідним показником. Він був заснований 1948 року на місці колишніх фрукових садів. Сучасний ботанічний сад вмістив на своїй території безліч трав, квітів, кущів та дерев.

За 2215 кілометрів від Ужгородського ботанічного саду знаходиться його одноліток – іспанський "Pinya de Rosa", і він зовсім трішки схожий на свого українського колегу. Із 5000 видів рослин в нашому саду лише 250  сукулентів, а от в іспанському з 7000 рослин сукулентами є майже всі.

Історія  "Pinya de Rosa"  розпочалася з того, що доволі заможний інженер-технолог Фернандо Рів'єр де Каральт купив собі 50 гектарів землі на середземноморському узбережжі Каталонії за  75 кілометів від Барселони. Це землі регіону Коста-Брава в провінції Жирона між маленькими містами Йорет-де-Мар та Бланес. Ці обширні території новий власник виділив для здійснення своєї найзаповіднішої мрії – стоворення ботанічного саду. Назвати своє творіння вирішив на честь улюбленої опунції – "пінья де роса". У 1948 році колекцію Фернандо Рів'єр де Каральта уже можна було назвати повноцінним ботанічним садом. Займався його розширенням він до 1992 року. Через 70 років після створення "Pinya de Rosa" стала найбільшоюкактусовою оранжереєю в світі.

Крім власне кактусів, в ботанічному саду представлений широкий вибір ечеверії, агави, алоє, товстолистів, делосперм, рушій, триходіадем, лампрантусів, юкк (які дуже популярні і в Ужгороді) та багато інших. Щороку колекція рослин в "Pinya de Rosa" збільшується. Як і в нашому ботанічному саду, в іспанському є на що подивитися цілий рік. Це можливо через те, що в районі Коста-Брава середня температура повітря коливається  від 17 ° C до 29 ° C.

А які ви знаєте ботанічні сади, що є ровесниками нашого ужгородського і цього року відзначають свої 70-річчя?

Тетяна Щоголєва

 

 

04 лютого 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів