В Ужгородському університеті тривають заходи присвячені 100-річчю з часу створення Чехословаччини

В Ужгородському університеті тривають заходи присвячені 100-річчю з часу створення Чехословаччини
У рамках проведення Днів Чехії та Словаччини в УжНУ, приурочених святкуванню 100-річчя з часу створення Чехословаччини, студенти Ужгородського національного університету отримали унікальну нагоду поспілкуватися з Генеральними консулами двох сусідніх держав. Приїзд поважних гостей до університету мав на меті розповісти про історію та сьогодення вже двох окремих та процвітаючих країн.

 

Нагодою поспілкуватися з Генеральними та Почесними консулами скористалися студенти-словакісти, богемісти, представники факультету історії та міжнародних відносин, викладачі університету та журналісти. Модератором заходу стала проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків  Мирослава Лендьел, яка зауважила, що така нагода для студентів випадає вкрай рідко, адже тут вони матимуть можливість поставити ті відверті питання, які їх цікавлять. «Сьогодні ми маємо змогу поговорити про нашу історію, чому ця дата відзначається на території Закарпаття. І сьогодні у вас є унікальна можливість поставити питання нашим дипломатам стосовно історії чи сьогодення, розглянути «під мікроскопом» економічне, політичне та соціально-культурне полотно країн-сусідів».

Запрошений до слова Генеральний консул Словацької республіки в Ужгороді  Мірослав Мойжітарозповів присутнім про історичне підґрунтя створення та розпаду Чехословаччини, особливості її поділу. Пан Мірослав зауважив, що його часто питають про те, для чого відзначається дата створення країни, яка вже не існує, на що він відповідає: «Важливо знати та поважати свою історію, розуміти особливості існування Чехословаччини у воєнний і міжвоєнний період, та розвиток історичних подій у період Радянського Союзу». Мірослав Мойжіта зауважив, що Закарпаття відігравало важливу економічну та політичну роль на теренах колишньої Чехословаччини. Нині ці уже дві окремі держави мають теплі стосунки, як з місцевою владою, так і з мешканцями Закарпаття загалом.   

У свою чергу Генеральний консул Чеської республіки у Львові Павло Пешек наголосив, що бачить Закарпаття перспективним краєм, який має вдале географічне розташування та усі можливості для вдалого економічного розвитку. «У нас з Україною вдалі відносини, і це не може не тішити. Ми хочемо бачити Україну ще більш успішною та розвиненою країною, яку б радо вітали усі країни Європи».

Почесний консул Чеської Республіки в Ужгороді Отто Ковчар акцентував на особливостях дипломатії обох республік та зауважив, що сьогодні у Закарпатській області Чехія та Словаччина залишаються провідними партнерами в інвестиційному плані та економічній співпраці. 

Опісля до розмови мали можливість долучитися студенти та журналісти. Присутні цікавилися сучасним станом держав, їхньою позицією стосовно введення санкцій проти країни-агресора, потоком міграції закарпатців на терени Чехії та Словаччини та її впливом на економічну та соціальну сферу загалом. Відповідаючи на останнє питання Почесний консул Словацької Республіки у Великому Березному Олег Адамчук зауважив на необхідності підтримки вітчизняних виробників та запровадженні патріотичної політики стосовно вживання будь-якої продукції від країни-агресора. «Закарпаття повинне перше подати руку у дипломатичних відносинах, адже ми почали рух у напрямку євроінтеграційних процесів історично значно раніше, ніж уся Україна. Підприємство «Інтерфіл», яке я очолюю, з початком військових дій припинило співпрацю та експорт продукції в Росію зовсім, однак в Україну й досі дозволене ввезення продукції з РФ. Ми повинні бути патріотами у повному сенсі цього слова. Перестати купувати продукцію, виготовлену країною-агресором – це перший момент. Другий момент – ми повинні збільшити підтримку вітчизняного виробника на державному рівні» - зазначив Олег Адамчук.

Чимало питань від присутніх стосувалися також трудової та освітньої міграції закарпатців, можливостей їхнього навчання та подальшого працевлаштування, а також особливостей отримання підтримки республіками для підприємців інших держав. Генеральні консули зауважують, що Чехія та Словаччина з неймовірним задоволенням зустрічають наших співвітчизників, котрі мають бажання працювати та розвиватися на теренах їхніх держав, адже хороша слава про працьовитих українців відома не тільки країнам-сусідам, але й цілій Європі загалом.

Вероніка Кобаль,

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

Нагадаємо, У 2018 році виповнюється 100 років з дня заснування Чехословаччини, до якої входило і Закарпаття

 

14 березня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів