В Ужгородському університеті річницю Карпатської України відзначали вшануванням її творців і захисників

В Ужгородському університеті річницю Карпатської України відзначали вшануванням її творців і захисників
За доброю традицією 15 березня в Ужгороді та області відзначається річниця проголошення незалежності Карпатської України. Щороку студенти Ужгородського національного університету беруть участь в різноманітних заходах, присвячених проголошенню її незалежності. Нинішній рік не став винятком. З самого ранку студенти природничо-гуманітарного коледжу долучилися до урочистостей, та разом із держслужбовцями, громадськими активістами, та свідомими мешканцями міста покладанням квітів вшанували пам'ять Героя України, Президента Карпатської України Августина Волошина.

 

У рамках відзначення річниці Карпатської України студенти ПГК УжНУ здійснили поїздку на Красне Поле – місце, де відбулися найбільш запеклі бої з угорськими окупантами 15 березня 1939 року. «Крім цього, на всіх факультетах університету для студентів були проведені лекції про становлення та значення Карпатської України для національного державотворення у ХХ столітті» - відзначив проректор з науково-педагогічної роботи Ігор Король.

Зокрема, у центральному  корпусі університету лекцію прочитав один з найавторитетніших дослідників епохи Карпатської України, завідувач кафедри політології та  державного управління, професор Микола Вегеш.  Він розповів про надзвичайно складні зовнішньополітичні умови, в яких опинилися Карпатська Україна в період 1938-1939 років. «Англійський журналіст, очевидець подій 1939 року, Майкл Вінч написав книгу про Карпатську Україну, яка має назву «Одноденна держава». З одного боку, це правда. Але з іншого, жодна держава не виникає за один день. Карпатська Україна так само. 

У 1918 році розпадається Австро-Угорщина, закарпатські землі входять до новоствореної Чехословаччини, яка у 20-30-ті роках ХХ століття вважалася однією з найбільш демократичних країн світу, в якій діяло близько 30 політичних партій, серед них й українські. Незважаючи на одностайні вимоги партій автономії Підкарпатської Русі, чехословацький уряд реально її надав тільки в жовтні1938 року.  З 26 жовтня того ж року ІІ уряд Підкарпатської Русі очолив о. Августин Волошин, почала активно використовуватися назва Карпатська Україна, вівся активний процес державотворення, розпочалася власна економічна та соціальна політика, створення власних збройних формувань «Карпатська Січ», політичних сил, вибори до крайового парламенту – Сойму» - наголосив Микола Вегеш.

Карпатська Україна стала другим етапом процесу Українського державотворення, який був логічним продовженням визвольних змагань1917-1920-х років, проголошення Акту Злуки ЗУНР та УНР у 1919 році. Надзвичайно важливим є той факт, що відновлення української державності в середині ХХ століття відбулося в Закарпатті, яке довгий час розвивалося в певній ізоляції від інших українських земель.

Відповідаючи на запитання про актуальність Карпатської України для сьогодення Микола Вегеш зазначив, що чіткі історичні паралелі почали проявлятися на початку 2014 року, коли Україна зіткнулася з гібридною агресією Росії в Криму, потім – на Донбасі, Півдні та Сході України. «Створення автономної Карпатської України негативно сприйняли уряди тогочасних Угорщини та Польщі, які бачили в ній загрозу, будь-що хотіли її ліквідувати. Методи, якими послуговувалися обидві держави, сучасною термінологією називаються гібридною війною. На території Карпатської України розпочалися масові терористичні атаки, інспіровані та координовані обома державами. Станом на 1939 рік у Карпатській Україні було виявлено та затримано більше 300 терористів».

В ході лекції студенти переглянули документальний фільм про становлення української державності за Карпатами в середині ХХ століття.  Загалом в подіях, присвячених Карпатській Україні взяла участь значна кількість ужгородських студентів.

Голова студради ПГК Лідія Мигалега зауважує, що подібного роду заходи повинні відбуватися частіше, аби сучасна молодь не забувала історію свого краю та поглиблювала патріотичні переконання. «Ми повинні не тільки пам’ятати цю визначну подію в нашій історії, але й вшанувати тих, хто віддав за неї життя. Так склалися обставини, що Карпатська Україна проіснувала один день, але чимало було покладено для її незалежності. Саме тому ця подія повинна бути визнана не тільки на Закарпатті, але й в Україні в цілому. А спостерігаючи за ситуацією на сході нашої держави ми ще більше повинні звертатися до історії та розуміти, чому боролися наші предки, і чому зараз боремося ми».

Долучилися до урочистостей і члени ГО «Українського реєстрового козацтва»,  студенти ПГК УжНУ. Зокрема Василь Криванич, студент другого курсу, розповідає, що сьогодні відзначення важливої події, яка назавжди закарбується в історії краю, і буде прикладом ще для багатьох поколінь. «Я переконаний, що ті, хто поклав своє життя заради ідеї незалежності Карпатської України – герої. Їх незламний дух слугує показником того, що правильні національні ідеї здатні змінити історію. Ми нині живемо в складний час, і Україна постійно бореться за свою свободу та незалежність. Однак про українців гордо можна говорити, що вони є патріотами, які йтимуть до кінця заради кращого майбутнього. Цього треба вчитися як нам, так і наступним поколінням!».

Олексій Шафраньош

Вероніка Кобаль

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

 

16 березня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів