"Дует" учасників "Срібного мольберта" писав пейзажі Святої землі

"Дует" учасників "Срібного мольберта" писав пейзажі Святої землі
Ізраїльський пленер став першим етапом проекту «Арт-Тревел», що складається із серії пленерів у 15 країнах Євроазійського континенту і має на меті презентацію українського мистецтва у світі.

 

До участі в живописному пленері Holy Land, що тривав в Ізраїлі з 18 по 25 березня 2018 року, долучилися двоє конкурсантів «Срібного мольберта» – Андрій Чижов та Анастасія Худякова. Молоді художники мали нагоду не лише написати пейзажі Святої землі, а й представити свої роботи, виконані в Україні.

Шість українських художників стали учасниками пленеру, організованого Мистецьким об'єднанням «Арт-Модуль» (Львів) та Культурним центром Life&Hope (Хайфа). Зокрема це: Олена Жеребецька (Львів), Микола Курилюк (Львів), Ігор Панчук (Краків, Польща), Ігор Хілько (Чернівці), Анастасія Худякова (Харків), Андрій Чижов (Львів).

Куратор проекту, голова МО «Арт-Модуль» Іван Білан каже: «Цей пленер є першим етапом проекту «Арт-Тревел», що складається із серії пленерів у 15 країнах Євроазійського континенту і має на меті презентацію українського мистецтва у світі, налагодження зв’язків із мистецькими колами різних країн для реалізації спільних проектів у майбутньому. Символічно ми стартуємо зі Святої землі, щоб отримати Боже благословення на реалізацію нашої культурної місії. У рамках Holy Land ми хотіли привезти українській діаспорі в Ізраїлі частинку України».

Живописний пленер відкрився виставкою робіт українських митців у Хайфі – кожен учасник представив по три власні роботи, які виконав ще в Україні. Жанрово переважали пейзажі, однак були представлені й портрети та сюжетні роботи.

Учасник «Срібного мольберта» Андрій Чижов взяв участь у закордонному проекті вперше в житті, тож ділиться: «На створення робіт про Україну надихає Україна. Надихають ліси, туман, гроза, вітер, запах. Надихають любі серцю люди, усмішки, погляди. Дуже цікаво було, як сприймуть мою творчість в Ізраїлі, як відреагують на неї корінні жителі та українська діаспора. Хотілося пробудити чи посилити спогади про Україну в серцях співвітчизників. А ще – побачити, як буде прочитуватися лейтмотив українського мистецтва в абсолютно іншому контексті».

Після виставки робіт учасники вирушили до ізраїльських міст Нетанії, Хайфи, Єрусалиму, Назарету, Капернауму, де насолоджувалися незвичними для ока пейзажами, творили та відпочивали. За результатами пленеру презентували ще одну виставку.

Учасниця «Срібного мольберта» Анастасія Худякова розповіла, що вже бувала на закордонних пленерах, однак ця подія цікава тим, що дає можливість відчути й побачити усе з іншого боку, створює контакт між митцем з України та українцем, що живе в Ізраїлі. «Постпленерна виставка видалася дуже вдалою, адже у нас була повна свобода дій: ми могли обирати який завгодно матеріал, формат роботи, стиль виконання. Жодних рамок – тільки творчість! Надзвичайно приємно було спостерігати реакцію відвідувачів виставки: багато українських емігрантів відгукнулися та прийшли нас підтримати. Їм було цікаво і кожен мав власні смаки. Особисто я виконала під час пленеру 5 робіт і всі їх представила на виставці».

Загалом на виставці представили 18 робіт, виконаних у техніці акварелі, олії та акрилу в реалістичній та абстрактній манері.

Наступний пленер під назвою «Три столиці» мистецьке об’єднання «Арт-Модуль» має намір здійснити вже у квітні в угорському Будапешті, австрійському Відні та словацькій Братиславі.

Ксенія Шокіна, Культурно-мистецька фундація Brovdi Art

ФОТО Андрія Чижова

 

30 березня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів