Перша за 6 років перевірка пожежної безпеки в ужгородському ТРЦ: оцінка 7 з 10

Перша за 6 років перевірка пожежної безпеки в ужгородському ТРЦ: оцінка 7 з 10
Вперше за 6 років закарпатські рятувальники перевірили стан пожежної безпеки у ТРЦ в Ужгороді. Першим став торговельно-розважальний центр «Токіо» на вулиці Легоцького.

 

Державна служба з надзвичайних ситуацій на виконання рішення Уряду розпочала масштабні перевірки закладів масового скупчення людей на предмет виконання вимог безпеки, передусім пожежної. Сьогодні з неанонсованою і позаплановою перевіркою рятувальники разом з представниками ЗМІ приїхали у ТРЦ «Токіо», який став першим закладом з 2012 року, відколи у державі діяв мораторій на такі перевірки. До цього рятувальники обстежували лише об′єкти підвищеної пожежної небезпеки – АЗС, склади з пальним, заводи тощо.

Власники будівлі вочевидь не очікували на перевірку сьогодні, вважаючи, що старт рейдам покладуть у понеділок, як це анонсувалося міською владою. На момент приїзду ДСНСників разом із заступником голови Закарпатської ОДА Володимиром Колесніковим в «Токіо» вже було помітно, що до майбутніх перевірок готуються – нові гідранти, оновлені плани евакуації, відповідні вказівники кидалися в очі. Натомість документацію з пожежної безпеки один із співвласників ТРЦ пообіцяв надати «у робочий час».

«Безумовно, перевірка документації – дуже важливий етап таких заходів. З неї треба було починати. Саме у документах зафіксовані обов′язки по забезпеченню і підтримці пожежної безпеки в установі, будівлі тощо. Однак зараз ми візуально оглянемо і перевіримо наявні протипожежні засоби у центрі. Перевірка не обмежиться лише сьогоднішнім днем. Ми повернемося сюди з понеділка. А про результати по кожному з об′єктів у відповідній формі буде розміщено на офіційному сайті ДСНС…», – розповів заступник начальника Управління ДСНС України у Закарпатській області із запобігання надзвичайних ситуацій Роберт Варга.

Нагадаємо, що ТРЦ «Токіо» – це заклад, де розміщено кінотеатр, кілька мережевих маркетів, крамнички, кілька закладів харчування, дитячий розважальний центр, салони краси тощо. Площа приміщення становить майже 9 тисяч квадратних метрів. З ранку до пізнього вечора тут перебуває значна кількість людей – як відвідувачів, так і персоналу. Саме такі об′єкти відповідно до розпорядження Прем′єр-міністра України будуть перевіряти рятувальники. Зокрема, у плані заходів є перевірка торговельних підприємств (торговельних центрів, багатофункціональних будинків і комплексів), закладів дозвілля, дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів, а також закладів охорони здоров’я зі стаціонарним лікуванням.

На що сьогодні звертали увагу закарпатські рятувальники?

Гідранти. Їх у ТРЦ оновили, хоча наразі не всі вони належним чином оформлені.

Плани евакуації та відповідні вказівні знаки. Їх наявність була очевидною. Вказівники з напрямками руху, телефонами рятувальників, позначками виходів розташовані на кожному поверсі будівлі ТРЦ.

Вогнегасники. Що стосується будівлі і її коридорів, то тут вогнегасники виглядали новими, їх розмістили у відповідних місцях і доступ до них був вільний. А от щодо закладів (магазини, заклади харчування), то тут ситуація видалася інакшою – вогнегасників або не знаходилося, або вони були протерміновані чи не справні. В одному з магазинів одягу вогнегасників виявилося аж два, але один несправний і через те навіть дуже небезпечний для користувача, а інший же знаходився у неправильно облаштованому місці. Для чистоти експерименту один із вогнегасників перевірили на практиці, для цього залучили охоронця супермаркету, який мав уміти користуватися цим протипожежним засобом. Результат позитивний – на газоні біля ТРЦ вогнегасник продемонстрував свою дієздатність, а співробітник – профпридатність.

Пожежна сигналізація. Вона спрацювала не одразу. За словами співробітників закладу, вона мала увімкнутися після натискання сигнальної кнопки за 30 секунд. Однак цього не сталося. Лиш після певних маніпуляцій сигнал спрацював після двохвилинного очікування. Зауважимо, що при цьому відвідувачі закладу ніяк не відреагували на тривожний сигнал. Навіть після оголошення за допомогою аудіосповіщення про пожежну небезпеку люди не звернули на це жодної уваги. Відтак варто розуміти, що разом із технічним забезпеченням пожежної безпеки важливо, аби люди відчували і виховували в собі власну відповідальність за свою безпеку. Попри те, що у вказаному ТРЦ встановлені і датчики, чутливі до диму і до високих температур, але їх дієвість буде сумнівною, якщо люди не відреагують на сигнал тривоги. Водночас, співробітники центру були обізнаними щодо своїх дій на випадок надзвичайної ситуації і були готові допомагати відвідувачам.

Евакуаційні виходи. В умовах надзвичайних ситуацій усі виходи з приміщення вважаються евакуаційними. У ТРЦ «Токіо» відповідно до плану будівлі таких виходів вісім. Вони мають необхідні позначки, світлові вказівники (які, до слова, не завжди спрацьовували). Нарікання викликало те, що широкі сходи, які ведуть до головного виходу, були практично заблоковані рекламними стійками, й у темряві (а під час пожеж будівля знеструмлюється) люди просто порозбивали б собі носи. Однак зауважимо, що вже сьогодні ввечері співробітники прибрали загороджувальні елементи і відкрили прохід. Тож цей недолік виправили ще до повторної перевірки.

Безумовно, всіх цікавить й такий аспект оперативних заходів, як наслідки чи-то санкції, передбачені за виявлені порушення. Про процедуру нам розповіли фахівці У ДСНС у Закарпатській області.

«Ми перевіряємо протипожежний стан на об′єкті. У разі виявлення недоліків ми маємо вживати заходи – заходи адміністративного впливу у вигляді усного попередження (якщо незначні недоліки), накладання штрафу від 2 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходу громадян. На основі перевірки ми складаємо акт і припис щодо усунення недоліків із вказанням термінів (переважно йдеться про строк до 1 місяця). І вже в ті терміни ми приходимо на позапланову перевірку. Якщо у закладі виявлено грубі порушення, то відповідні матеріали ми спрямовуємо до суду, який уповноважений ухвалити рішення про призупинення діяльності закладу», – розповів начальник сектору контролю за особливо важливими об′єктами та новобудовами У ДСНС у Закарпатській області Андрій Субота.

Попри те, що сьогодні відбувалася лише перевірка, але й тут не обійшлося без надзвичайної ситуації – на третьому поверсі ТРЦ у відвідувача стався приступ епілепсії. Рятувальники з колегою-журналістом спрацювали злагоджено і оперативно, й людині було надано необхідну домедичну допомогу. До слова, медики прибули на виклик теж за лічені хвилини.

Враховуючи, що рішення Уряду про перевірку закладів, де мають місце значні скупчення людей, було зумовлене трагічними подіями у російському місті Кемерово, то присутні на перевірці журналісти особливо цікавилися локаціями, де перебувають діти (лабіринт, ігрова зала). Співробітники показали, де тут знаходяться запасні виходи із приміщення (доступ до них цілком забезпечений), відповідні позначки та вказівники. Діти, що перебували у закладі, розповіли, що знають, де знаходяться і основний, і аварійний виходи, а батьки подякували за імпровізований інструктаж з техніки пожежної безпеки.

У підсумку, за попереднім оглядом ТРЦ, рятувальники оцінили стан пожежної безпеки на 7 балів із 10, наголосивши, що це лише початок перевірки.

«Ми здійснили обстеження трьох поверхів даного закладу. Наразі можемо вважати, що даний торговельний комплекс не становить загрози життю і здоров′ю людей, але ми виявили ряд порушень, які потребують усунення. Зокрема, ми виявили ряд недоліків у роботі автоматики, первинних засобів пожежогасіння, є у деяких місцях захаращення шляхів евакуації, але вони є несуттєвими. Я думаю, що до завершення нашої планової перевірки власник усуне виявлені недоліки. Попереду у нас перевірка документації по даному ТРЦ, де вказана відповідальність сторін», – зазначив Роберт Варга.

Вже з понеділка стане відомо, які заклади нашого краю потрапили до списку планової перевірки. Рятувальники наголосили, що всі заходи проходитимуть цивілізовано, якісно, вимогливо й публічно, як на тому наголошував Володимир Гройсман.

За усіма подробицями та результатами перевірок можна буде стежити на сайті Закарпатського управління ДСНС.

Нагадаємо, що міський голова Богдан Андріїв провів нараду з питань дотримання протипожежної безпеки у закладах Ужгорода.

uzhgorod.net.ua

 

31 березня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів