Привітання на Великдень та інші ритуали великого християнського свята

Привітання на Великдень та інші ритуали великого християнського свята
Що вони символізують?

 

На Великдень ми говоримо один одному "Христос воскрес!", а у відповідь чуємо – "Воістину воскрес!". А чи знаєте ви, звідки походить це великоднє привітання?

"Вислів "Христос воскрес!" – "Воістину воскрес!" – дуже давній. Його можна знайти ще у Святому Євангелії від Луки", - пояснює протоієрей Михаїл Сивак, кандидат богословських наук, проректор православної богословської академії УПЦ КП.

"У неділю вранці жінки-мироносиці прийшли до Гробу Христа, але не знайшли там Ісуса. Тоді з'явилися ангели і повідомили, що Христос воскрес. Мироносиці вирішили повідомити цю новину апостолам. Лука і Клеоп бачили Христа, а тому підтвердили: "Воістину воскрес!", - розповідає вчений.

До речі, вітатися "Христос воскрес!" – "Воістину воскрес!" слід сорок днів від Великодня аж до Вознесіння Христового.

"Ще один з найдавніших ритуалів на Великдень, який зберігся до нашого часу, – ритуал христосування. Люди вітають один одного святим поцілунком" – тричі цілуючись в щоки зі словами: "Христос воскрес" – "Воістину воскрес!", – додає протоієрей Євген Заплетнюк, кандидат богословських наук (УПЦ КП).

За словами вченого, про цей звичай писав ще святитель Іоанн Златоуст. Коли люди христосуются, вони діляться апостольської новиною про Воскресіння.

Джерело: "Знай.uа"

 

08 квітня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів