Богдан Андріїв: "Ужгород був, є і ще довгі роки буде сакуровою столицею не тільки Закарпаття, але і всієї України!"

Богдан Андріїв: "Ужгород був, є і ще довгі роки буде сакуровою столицею не тільки Закарпаття, але і всієї України!"
Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав Ужгородський міський голова Богдан Андріїв.

 

"Днями одне з інтернет видань опублікувало (свідомо чи ні – не аналізуватиму) тенденційний матеріал щодо нібито втратe Ужгородом статусу столиці сакур у Закарпатті. Для тих, хто слідкує за цією темою останні роки, абсолютна безпідставність подібних «сенсаційних» висновків цілком очевидна. Натомість, питання сакур, як і озеленення в цілому, є важливим для нашого міста і тому цілком заслуговує чергового роз’яснення для наших містян. Отож, сухою, беземоційною мовою цифр.

Станом на початок 2017 року в місті було кілька тисяч сакур, з яких більше сотні найстаріших, посаджених у 20-30-ті роки ХХ ст. Відповідно до діючого законодавства усереднена вікова межа експлуатації деревних і чагарникових рослин у зелених насадженнях населених пунктів становить для швидкоростучих дерев (до яких відноситься сакура) 45 років для вулиць, проїздів, площ та 70 років для скверів та парків. Таким чином найстаріші сакури на вулицях Ужгорода перевищили вікову межу більш ніж у два рази та згідно з усіма канонами догляду за зеленими насадженнями повинні були б бути давно заміненими. Зокрема такої практики дотримуються у всіх містах Європи. Безперечно, є винятки для окремих поодиноких, унікальних, історичних екземплярів дерев (найстаріше дерево міста, дерева, пов’язані з історичними подіями тощо), які зберігають навіть якщо вони перевищили віковий ценз, однак є ще відносно життєздатними та не несуть постійної безпосередньої загрози мешканцям міста (зростають в скверах або парках, але не на вулицях).

У силу цілого ряду причин в останні десятиріччя не приділялося належної уваги питанню озеленення міста – нові дерева висаджувались хаотично та безсистемно, за старими не було належного догляду.

Починаючи з кінця 2016 року, владою було переглянуто підходи щодо озеленення міста. Були розпочаті посадки молодих дерев, як правило, які планово охоплювали цілі вулиці, а не хаотично, поодинокими екземплярами. Зокрема тільки за 2017 рік нами висаджено понад 700 дерев різних порід і форм, серед яких і понад 100 саджанців сакур. Восени минулого року в рамках впорядкування зелених насаджень у центральній частині міста в кварталі «Галагов» за участі фахівців та представників громадськості анонсовано та відкрито, з прискіпливим підходом до оцінки стану кожного окремого дерева було видалено, увага, тільки 12(!) сухостійних або напівсухих перестійних сакур і одночасно висаджено понад 200 дерев, з яких понад 100 саджанців сакур, кілька десятків молодих дерев яблуні Недзвецького та сливи Піссарда. Також варто зазначити, що історична частина міста Галагов, який славиться сакурами, був очищений від самосіву низько декоративних та інвазійних порід (слива алича, айлант, клен ясенолистий та ін.).

З огляду на вищенаведене, гадаю, є цілком очевидним, що сьогоднішня влада дуже обережно та обґрунтовано підходить до питання збереження нашої неповторної візитівки – зеленого обличчя Ужгорода, в тому числі і атракційних сакур. А тих, хто мріє перенести столицю екзотичних дерев з нашого міста, хочу заспокоїти – Ужгород був, є і ще довгі роки буде сакуровою столицею не тільки Закарпаття, але і всієї України!" — написав Ужгородський міський голова Богдан Андріїв.

 

11 квітня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів