Ужгородцям розповіли про українську світломузику від 1960-х до сьогодні

Ужгородцям розповіли про українську світломузику від 1960-х до сьогодні
В Ужгороді в ILKO Gallery, за підтримки Агенції регіонального розвитку Закарпатської області та ГО «Культурна платформа Закарпаття», відбулася лекція на тему “Українська світломузика від 1960-х до сьогодні. Сторінка Закарпаття”. Після блоку лекції про українську світломузику відбувся виступ театру "Lux Aeterna". Світломузична вистава під назвою “Light & Sound or on the way to the absence of Gravity”.

 

Історія світломузики розпочинається у 60-х роках ХХст. В академії наук СРСР створюють відділ кібернетики. Це наука про загальні закони одержання, зберігання, передавання й перетворення інформації у складних системах управління (прикладом якої є держава).

Світломузика поступово отримує певне визнання і навіть статус експериментального мистецтва. У окремих містахРадянської України в 1960-80 рр. створюються світломузичні клуби, студії, лабораторії і навіть театри. У театрах світломузика наповнюється драматургічним початком, що робить її абсолютно новим художнім явищем, де світлодинамічні образи, створені в реальному часі лазерами і спеціально зібраними світловими установками, взаємодіють з інструментальною музикою.

Перший в Українісвітло-музичний театр – "Lux Aeterna" у 1982 році відкрив свої двері у місті Ужгород для широкої публіки. Стаціонарних світло-музичних театрів на той час буловсього декілька в РадянськомуСоюзі.

З технологічним проривом ХХ століття виникає захоплення ідеями синтезу різних, до того непоєднуваних, напрямків передавання і перетворення інформації.

Перебільшення – шлях до винаходів.

Одними з таких винахідників у свій час були О.М. Скрябін і М. К. Чюрльоніс, що сформували фундамент для злиття світла і музики в новий мистецький вимір.

Прорив в галузісвітлотехніки і електроніки (телебачення, екрани, лазери) створює можливості нових взаємодій людини і простору.

Під час події відбулася зустріч з Данієлем Фрідманом – режисером і засновником театру.

«Світлозвуковий простір – це атмосфера свята. Міську урбаністику можна побачити по-новому, якщо перейнятися цим», - зазначив Фрідман.

Подія нагадала, що Закарпаття має свій унікальний продукт – свій вимір, який можна застосувати і синтезувати з матеріальною культурною спадщиною, що у тандемі дасть абсолютно нову якість сприйняття історичних будівель.

«Люди з віком втрачають здатність до навчання та розвитку через фізіологічні властивості мозку. Я вважаю, що формат світлового театру - це не просто розвага, а серйозна робота по розвитку мислиннєвих здібностей. Сприяє цьому споглядання складних світлових композицій із звуковим супроводом. Це мистецький процес, який утворює у нашій голові нові нейронні зв’язки, а це, в свою чергу, сприяє появі нових ідей та концептів. Тобто ми вже не даємо можливість мозку маніпулювати нами, а самі генеруємо нові рішення. Саме події контемпорарі арту формують парадигму креативного мислення. Крім того,  культура додає цінність іншим сферам, таким, як туризм і бізнес. Культура і природа – це двіо сновні причини для туризму. Для Закарпаття – це а пріорі актуально.

Наша Агенція, як установа, яка створена для розвитку регіону й надалі буде підтримувати проекти, що сприяють розвитку людей та їх можливостей. На нашу думку, події мистецького та філософського спрямування - є основою для бачення нового. До прикладу, Естонія підтримкою культурних ініціатив та сучасного мистецтва вивела країну у число світових лідерів у галузях, що пов’язані з креативною економікою. Шалені, на перший погляд, ідеї можуть відкрити невеличке місто для світу та притягнути інвестиції у край. Настав час нових форматів і ми готові до їхтворення.», - зазначив директор Агенції регіонального розвитку Закарпатської області Віталій Попович.

Культурно-освітню подію відвідало чимало студентів, творчих людей та тих, хто прагне до нового креативного пізнання світу, часу та свого місця у ньому.

 

02 травня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів