Відбулося чергове засідання Вченої ради Ужгородського університету

Відбулося чергове засідання Вченої ради Ужгородського університету
У четвер, 24 травня, відбулося чергове засідання Вченої ради УжНУ. Серед важливих питань, які були розглянуті - атестаційні та конкурсні справи, питання про акредитацію нових спеціальностей в університеті, інформація про роботу філологічного факультету та факультету післядипломної освіти та довузівської підготовки.

 

Розпочати засідання Вченої ради вирішили з приємного - більше 30 працівників університету отримали почесні нагороди, відзнаки та атестати з рук ректора Володимира Смоланки.  Нагородою від ВРУ за особливі заслуги перед українським народом нагороджений декан хімічного факультету Василь Лендьел. Грамотою МОН нагородили декана фізичного факультету Володимира Лазура, подякою МОН - проректора Олександра Рогача.

Надалі в процесі роботи Вченої ради розглянули  стан та перспективи розвитку післядипломної освіти в УжНУ.  Декан факультету довузівської підготовки та післядипломної освіти Іван Чопей розповів про історію підрозділу з 1991 року, перспективи розвитку та значний внесок факультету у підготовку висококваліфікованих спеціалістів, передусім лікарів. Також Іван Чопей   розповів про проблемні питання, які виникають загалом в Україні під час підготовки лікарів-інтернів. «Передусім інтернатура перестала бути формою підготовки лікарів лише за базовими спеціальностями, в ній порушується принцип справедливості у виборі спеціальності “бюджетними” і “контрактними” випускниками вузів. Крім того, тривалість і якість підготовки лікаря-спеціаліста не відповідає європейським вимогам» - наголосив Іван Чопей.

Наступним питанням розглянули стан та завдання ліцензування та акредитації спеціальностей університету.  Проректор Ігор Король розповів про вагоме зростання протягом останніх чотирьох років загальної кількості спеціальностей, зокрема, бакалаврату - із 42 у 2014 до 67 у 2017 році. У спеціальностях ОКР «Магістр» суттєво зріс ліцензований обсяг з 1337 у 2014 році до 3495 у 2015. «Також у ректораті змінено підхід до питання ліцензування, створено відділ з ліцензування та акредитації, який має на меті полегшити роботу кафедр у справі ліцензійних справ» - зазначив Ігор Король.

Декан філологічного факультету Галина Шумицька розповіла про навчальну, наукову та виховну діяльність підрозділу. «Факультет реагує на суспільні виклики, які ставить перед нами наша доба. Тому факультет розробив освітні програми з української мови та літератури для угорської та румунської національних меншин» - наголосила Галина Шумицька. Протягом останніх 5 років на факультеті було видано 94 навчально-методичних посібників, створена платформа для онлайнового і змішаного навчання Дискурс, проведено 15 наукових конференцій видано понад 20 наукових збірників та 24 монографії.

Щодо розгляду атестаційних справ, то Вчена рада підтримала присвоєння вченого звання професора по кафедрі цивільного права та процесу Сибіллі Булеці, професора по кафедрі пропедевтики внутрішніх хвороб Марії Дербак, професора по кафедрі господарського права Ярославу Лазуру, доцента по кафедрі фізики напівпровідників Антону Когутичу, доцента по кафедрі дитячих хвороб Ользі Пушкаренко, доцента по кафедрі соціології та соціальної роботи Оксані Смук та доцента по кафедрі кримінального права і процесу Ярославу Ступнику.

Крім цього, було розглянуто декілька конкурсних справ, за якими на вакантні посади завідувача кафедри загальної педагогіки вищої школи  було призначено Ірину Козубовську, завідувача кафедри плодоовочівництва та виноградарства Віталія Симочка, та на посаду професора цієї ж кафедри - Олену Савіну.

Наприкінці засідання було прийнято рішення створити в структурі Наукової бібліотеки УжНУ Центр наукометрії та інформаційної підтримки досліджень. Також в складі науково-дослідної частини створений Центр колективного користування науковим обладнанням. 

Олексій Шафраньош

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

 

25 травня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів