Завтра журналісти оглянуть оновлену Горянську ротонду

Завтра журналісти оглянуть оновлену Горянську ротонду
Останнім часом певний резонанс викликали відновлювальні роботи на пам’ятці загальнонаціонального значення Горянській ротонді.

 

Нарешті можна буде оглянути її результати. Завтра, 21 червня, о 15:00 журналісти зможуть побачити на власні очі стан пам’ятки, поспілкуватися із представниками релігійної громади, відомим мистецтвознавцем  Михайлом Приймичем та  представником обласного управління культури, який курує історичні пам’ятки на Закарпатті, Томашем Сопком. У зустрічі також візьме участь єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії владика Мілан.

Горянська ротонда - це найдавніша кам’яна церковна будівля області Х-ХІ століття. Наразі попередні відновлювальні роботи проводилися на основі дозволу Міністерства культури України і були спрямовані на відведення дощової води від фундаменту церкви. Цьому передували археологічні розкопки біля споруди, які виконувала археологічна експедиція УжНУ, починаючи з 2007 р.

Цьогоріч на Горянській ротонді буде підведено новий вапняний тиньк, що сприятиме збереженню монументального живопису завдяки зміні рівня вологості у стінах храму. Також, у 2018 р. заплановано проведення міжнародної наукової конференції за участі вітчизняних науковців із Києва, Львова, Ужгорода та фахівців з Угорщини, Словаччини і Польщі, після чого буде розроблено реставраційне завдання та проектно-кошторисну документацію на продовження ремонтно-реставраційних робіт у Горянській ротонді.

Uzhgorod.net.ua

 

20 червня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів