Їжте, та не переїдайте: 3 поради закарпатцям про те, як і коли вживати фрукти

Їжте, та не переїдайте: 3 поради закарпатцям про те, як і коли вживати фрукти
Сезон фруктів слід використовувати максимально ефективно для свого здоров'я.

 

Та наразі дедалі поширенішими стають міфи про вживання фруктів.

Їсти скільки завгодно фруктів, але до обіду та на порожній шлунок – такі поради не завжди є обґрунтованими.

Їх на своїй сторінці у Facebook розвінчала очільниця міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун.

1. МІФ. Фрукти треба їсти до обіду

Поширеною є думка про те, що після 14:00 вживання фруктів призводить до підвищення вмісту цукру в крові та уповільнення метаболізму. Через це існує ризик набрати зайву вагу.

Будь-яка їжа, що містить вуглеводи, може підвищувати рівень цукру в крові. Але немає жодних доказів того, що рівень цукру підвищується швидше до 2-ї години дня, ніж будь-який інший час доби.

Якщо зміни є, то вони дуже незначні.

Так звана швидкість метаболізму залежить від інтенсивності роботи м’язів, їх частки у вазі, віку та роботи ендокринної системи.

Тому немає причини відмовлятись від фруктів в другій половині дня з остраху набрати зайві кіло.

2. МІФ. Фруктів можна їсти скільки завгодно

Фрукти дуже корисні, але як і в багатьох речах тут має бути міра. Фрукти також містять цукор – фруктозу чи цукрозу.

Фрукти корисніші за солодощі, бо крім цукру містять ще вітаміни, актиоксиданти, клітковину, і багато води.

Фруктоза засвоюється на так швидко, як, наприклад цукроза. Тому може довше засвоюватися в кишківнику.

Там її споживають бактерії, від цього утворюються гази.

Тому якщо ви з’їсте кілограм груш чи винограду – ризикуєте отримати не лише забагато калорій, але й здуття.

Є люди, які взагалі не здатні засвоювати фруктозу. Але також це не означає, що треба переходити на ягоди, бо таке передозування може загрожувати закрепом через велику кількість шкірки та кісточок.

3. МІФ. Фрукти потрібно їсти на порожній шлунок та не змішувати з основним прийомом їжі

У цього міфу є 2 аргументи: вживання фруктів з їжею уповільнює травлення, що призводить до появи дискомфорту та здуття, та зменшує їхню користь.

Наша травна система більш ніж готова перетравлювати й поглинати поживні речовини з фруктів, незалежно від того чи ви з’їли їх натще чи разом з їжею.

Хоча фрукти можуть сповільнити процес евакуації їжі зі шлунку, це не означає гірше травлення. Навпаки, ви довше будете почуватися ситим.

Наукових доказів, що споживання фруктів окремо від їжі впливає на травлення, не існує.

Навпаки, вітамін С та кислоти, яких багато у фруктах, допомагають засвоювати залізо та інші мікроелементи із їжі.

Тому їсти фрукти на десерт – хороша ідея, оскільки вони містять волокна, які краще насичують та допомагають залишатись ситими протягом дня.

Для того, щоб зрозуміти чи ви всього з'їли вдосталь, є формула – відчувайте насичення, але не важкість.

Усі фото Depositphotos

 

15 серпня 2018р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів

Залишити коментар:

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без будь-яких попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані правоохоронним органам, якщо від них надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати посилання та рекламні повідомлення!

Необхідні поля позначені наступним символом:*