Урожай меду цьогоріч малий. Чи слід закарпатцям чекати на подорожчання солодкого продукту?

Урожай меду цьогоріч малий. Чи слід закарпатцям чекати на подорожчання солодкого продукту?
Меду цьогоріч «не вродило»: пасічники скаржаться на те, що весняні морози та негода зробили свою «чорну» справу, багато бджолосімей загинуло.

 

Уже перший цьогорічний солодкий продукт був дорожчим за торішній: мед з акації продавали по 160 грн за літр при тому, що торік можна було знайти гривень на 20 дешевше. «Дуже мало меду з акації цієї весни, хоча він найкорисніший і має найбільший попит, його можна вживати і діабетикам, і алергікам», – розповідає Тімея з с. Розівка, що в Ужгородському районі.

У Тімеї та її чоловіка велика пасіка аж на Одещині – там, звідки чоловік родом. У степах південного регіону й вигідніше займатися пасічництвом, ніж у гірському Закарпатті. Жінка розповідає, що наразі в нашому краї особливо ціниться мед з акації, але є попит і на соняшниковий, і на гречаний, і на продукт із різнотрав’я. «Маємо цьогоріч і новинку – мед із ожини та бузини, смачний неймовірно! Має в собі певну гірчинку, яка додає медові пікантності. Подобається всім. Він такий же темний, як і гречаний».

Соняшниковий, до речі, Тімея пропонує тим, хто слідкує за собою – цей вид меду сприяє виведенню токсичних речовин із організму.  

Щодо вартості, то наразі при замовленні значної кількості меду родина пасічників робить певну знижку. Віддають по 130 грн мед із різнотрав’я, а з акації – по 160. Кажуть, багато хто приходить, пробує і забирає на цілу родину.

По Україні ж пасічники говорять про такі ціни: якщо звичайний мед із різнотрав’я та соняшнику минулого року продавали щонайменше за 100 грн/л, то цього року мінімальна його ціна становитиме 130 грн/л. Перші ж меди, які коштували 250 грн/л, цього року будуть щонайменше по 300-350 гривень, а то й вище.

Можна знайти, звичайно, і купити в мережі Інтернет – ОЛХ чи інші торговельні інтернет-майданчики пропонують солодкий продукт за найрізноманітнішими цінами, починаючи мало не від 70 гривень за літр. Але в даному випадку покупець бере на себе всю відповідальність за те, що придбає: очевидно, що за такою  ціною нормального меду нині не знайти, можна купити і штучний, і кульбабковий, і просто підсолоджений сироп…

Ті ж , хто розбирається в цьому надзвичайно корисному продуктові, рекомендують куштувати те, що купуєте, а ще ліпше – знайти собі постійного продавця, в якості товару якого будете впевнені.

uzhgorod.net.ua

 

06 вересня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів