На Закарпатті нестача коштів для закупівлі інсуліну – Москаль

На Закарпатті нестача коштів для закупівлі інсуліну – Москаль
На Закарпатті загалом є 5,9 тисяч хворих на цукровий діабет осіб, котрі змушені регулярно приймати інсулін. Без цього препарату вони приречені.

 

– Кошти на придбання інсуліну за системою реімбурсації (часткового відшкодування) надходять у регіони з державного бюджету у вигляді цільової субвенції, – наголошує Геннадій Москаль. – Препарат підбирається для кожного хворого індивідуально, при цьому українські фармацевтичні компанії виробляють близько десяти із двадцяти п’яти видів інсуліну, а решту доводиться закуповувати за кордоном.

Потреба Закарпаття для закупівлі інсуліну становить 37,8 мільйонів гривень на рік, тоді як Кабмін виділив нам усього близько 26 мільйонів. Частину коштів, яких не вистачає, ми компенсували з місцевих бюджетів, однак 6,7 мільйонів гривень до кінця року взяти немає звідки, оскільки місцеві бюджети не можуть перекрити потребу навіть у виплаті заробітної плати. Звичайно, що довести ситуацію з браком інсуліну до катастрофічної ми не дозволимо, в крайньому разі знову звернемося за гуманітарною допомогою до сусідів.

Однак нагадуємо, що забезпечення хворих на цукровий діабет необхідними препаратами – це обов’язок Мінздоров’я зокрема і Кабінету міністрів загалом. Тому ми направили листа в Кабмін України з проханням терміново виділити Закарпаттю 6,7 мільйонів гривень цільової субвенції на придбання інсуліну.

moskal.in.ua

 

19 вересня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів