На Закарпатті проблемою сортування сміття переймаються вже не тільки дорослі, а й діти

На Закарпатті проблемою сортування сміття переймаються  вже не тільки дорослі, а й діти
За активної участі УжНУ в Іршаві провели Zero Waste Day!

 

Минулого тижня в Іршаві відбувся 2-денний захід екологічної освіти. Перед тим команда Іршавської школи №1 взяла участь у конкурсі Klitschko Foundation Zero Waste School. Серед 1677 шкіл, які подали заявку на участь у проекті, було відібрано 50 переможців.  У квітні вони пройшли навчання, де отримали знання та навички зі створення проекту, навчилися сортувати сміття, змінили ставлення до відходів і сформували нові корисні звички для повсякденного життя.  

Перший етап – проведення Дня екопросвіти в школі, встановлення в класних приміщеннях урн для роздільного збору сміття, збір вторинної сировини і відправлення її на переробку – пройдено.

Другий етап проекту - Zero Waste Day у громаді, який 21-22 вересня пройшов в Іршаві і був спрямований на всіх жителів населеного пункту. 

Перший день проходив у міському парку під гаслом «Наше місто зразкової чистоти та відповідальних громадян» і носив більш інформаційно-розважальний характер. Для всіх присутніх було організовано 11 різноманітних локацій. А саме: «Виставка виробів з відходів»; фотозона «Збирати роздільно сміття – норма нашого життя»; інтерактивний лекторій «Цілі сталого розвитку ООН 2030 для громади»; локація «Екосцена»; естафета «Супергерої рятують місто»; локація «Екоторбинка»; вікторина «Що таке сміття»; екологічний квест для дітей «Скарби сміттєзвалища»; майстер-клас «Зроби сам»; локація «Безпрограшна лотерея»; локація «Лист у 2048 рік».

Розпочався захід з вітального слова міського голови Степана Бобика, керівниці  проекту Zero Waste Day в Іршаві Оксани Мелеганич та керівника ресурсного центру сталого розвитку при УжНУ, доцента кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій, кандидата політичних наук Ганни Мелеганич. 

Протягом заходу команди шкіл міста та району мали змогу позмагатись між собою та взяти участь у різноманітних конкурсах. Наприкінці заходу всі охочі долучилися до флешмобу «Ми – за чисте місто».

Другий день проходив під гаслом «Зроби 1000 кроків чистоти». Школярі закладів освіти міста Іршава збирали і сортували сміття на окремих ділянках міста. Під час акції спільними зусиллями було зібрано та відсортовано  близько 3,5 тони сміття. 

Кращі проекти двадцяти п’яти шкіл від Klitschko Foundation отримають прес для брикетування сміття, що допоможе їм збирати великі об’єми відходів, передавати їх на сміттєпереробні станції і заробляти кошти на потреби школи. Тож побажаємо успіхів школярам Іршавської школи №1 та їх наставникам.

Ресурний центр зі сталого розвитку УжНУ надав інформаційну підтримку та невеликі екологічно-просвітницькі подарунки учасникам заходу.

Джерело: Сайт УжНУ

 

27 вересня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів