Спорт — це життя! Що робити, коли все проти вас?

Спорт — це життя! Що робити, коли все проти вас?
Загальні поради і маленькі хитрощі, які допоможуть не пропускати заняття спортом, не зважаючи на обставини.

 

Цінуйте процес більше за результат

Фітнес-індустрія зазиває людей, маніпулюючи довгостроковими цілями (струнке тіло, рельєф м'язів), а також почуттям провини: все виглядають як боги, а ти мішок. Це приносить дохід спортзалах, але залишає людину без результату.

Будь-яка зовнішня мотивація короткострокова. Якщо вона недостатньо сильна, людина перестає займатися до того, як досяг мети, якщо достатньо - після того, як отримав бажане: схуд, підкачався, вилікував біль в шиї і спині. Через якийсь час після цього жир повертається, м'язи йдуть, а проблемні зони знову починають хворіти.

Внутрішня мотивація, навпаки, довгострокова. Якщо ви усвідомлюєте, що без тренувань життя гірше, ніж з ними, що вашому тілу просто необхідно рухатися, потіти і задихатися, щоб відчувати себе добре, то тоді не кинете заняття незалежно від зовнішніх умов.

Щоб сформувати внутрішню мотивацію, потрібен час і негайну винагороду в процесі або після кожного тренування.

Знайдіть негайну винагороду, стимул, який змусить вас займатися.

Це може бути відчуття приємної втоми в тілі і спокою в думках. Почуття власної правильності. Усвідомлення того, що ваше тіло сильне і здорове. Або приємне спілкування з однодумцями. Ви повинні отримувати щось від кожного тренування, інакше закинути заняття.

Не робіть те, що ненавидите

Якщо вам категорично не подобаються ваші тренування і після двох тижнів занять вони як і раніше нагадують пекло, пробуйте щось інше. Не потрібно змушувати себе робити те, що психологічно важко для вас. Я знаю людей, які терпіти не можуть біг і гімнастику, але обожнюють вправи зі штангою. Якби вони асоціювали спорт з бігом, то визнали б себе неспортивними.

Знайдіть спорт, при згадці якого вас не пересмикує.

Але при цьому не чекайте вселенської любові - це інша крайність, через яку може виявитися, що улюбленого спорту у вас немає.

Не чекайте великої любові

Пам'ятайте, що ви не зобов'язані любити спорт цілком і повністю. Головне, щоб він хоч чимось вас радував.

Я люблю вправи з вагою свого тіла. Але в інтенсивних комплексах, коли дійсно важко, вони зовсім мене не радують. Я терпіти не можу вправи, в яких треба піднімати штангу над головою, але в той же час пишаюся собою, коли виходить зробити поштовх або ривок з новим вагою.

Будьте добрішими до себе

Деякі люди люблять жорстку мотивацію: «Ти повинен! Якщо не зміг, значить, не захотів! »- і подібні агресивні заяви.

Часто вони не враховують обставини: одна людина живе поруч з парком, інший - в загазованому і тісному центрі. У одного спокійна робота, в іншого - аврали, стреси і фізична праця. Один з дитинства займався спортом, інший навіть в школі був в спецгрупі.

Враховуйте свої обставини і приглушите внутрішнього тирана-мотиватора. Якщо тренування не вийшла, не поспішайте лаяти себе. Просто подумайте, чому це сталося і як можна запобігти подібному в майбутньому.

Поєднуйте приємне з корисним

Зіставте кілька цілей. Наприклад, долучіть до тренувань друзів або родичів, і ви будете бачитися куди частіше, ніж зазвичай.

Ми з найкращою подругою фактично бачимося тільки в спортзалі. Це п'ять-шість годин на тиждень - набагато більше, ніж ми могли б проводити разом, враховуючи роботу і сім'ю. Час між підходами ніколи не буває нудним, і у мене завжди є додаткова мотивація прийти на тренування: побачитися і обговорити все, що накопичилося за тиждень.

Готуйтеся заздалегідь

Так вам буде складніше відмовитися від тренування і простіше сформувати звичку. Попередьте про свої плани рідних, зберіть сумку зі спортивними речами, закачайте побільше музики в плеєр. Завдяки цим приготувань у вас не виникне сумнівів, йти чи ні.

Плануйте час і припиняйте замахи на нього

Багато людей ставлять на перше місце роботу, сім'ю, друзів, але не турботу про себе.

Змістіть пріоритети, і ви побачите, як в забитому графіку раптово з'являється час на спорт.

У моєму графіку три вечори на тиждень залізно відведені під тренування. На них ніхто не зазіхає, все дружні зустрічі, робочі завдання та інші заняття легко і просто переносяться на інші дні та години. Заведіть собі такий час, і нехай воно буде недоторканною.

Встановіть ліміт пропусків

Якщо ви не можете займатися в певні дні, по крайней мере, встановіть собі ліміт, скільки часу ви можете провести без тренувань. Наприклад, якщо ви знаєте, що настають свята, завал на роботі або інші обставини, потрібно позайматися до цього, щоб не перевищити ліміт.

Не впадайте у відчай, якщо хтось прогресує швидше

У всіх людей різна тренируемость: одним доводиться працювати, щоб домогтися того, що інші роблять граючи. Ви можете займатися два роки, поступово досягаючи певних успіхів, і тут в зал прийде новачок і наздожене вас за два тижні. У такій ситуації легко впасти у відчай і кинути спорт, визнавши, що ви для нього не створені.

Не порівнюйте і не звинувачуйте себе. У вас може бути різний вік, спортивний досвід, генетично обумовлені особливості: довжина м'язів, кількість швидких і повільних м'язових волокон, збудливість нервової системи. Ви як дві різні планети - настільки ж складні і абсолютно не піддаються порівнянню.

Якщо у вас є успіхи, а тренування приносять задоволення, не здумайте кидати їх через порівнянь. Але якщо успіхів немає зовсім, пора щось змінювати.

Якщо щось не працює - змінюйте

Існує безліч систем тренувань. Одні підходять вам, інші змушують страждати. Якщо тренування не дають результатів, хоча ви вже давно і регулярно займаєтеся, міняйте їх. Пробуйте щось інше, інакше у вас може виникнути помилкова думка: «Мені нічого не допомагає, спорт не для мене».

Займайтеся оселею

Якщо у вас є причини не виходити з дому для тренувань, наприклад маленька дитина, відсутність часу або грошей, погана погода або сором, ви цілком можете займатися в вільній кімнаті, в коридорі, на кухні.

Частина моїх занять проходить будинку: просто немає часу пропадати в тренажерному залі стільки, скільки мені хочеться. Тому до трьох тренувань в залі я додала дві домашні.

Ви не уявляєте, скільки вправ можна зробити, використовуючи підручні засоби. Зовсім недавно я робила випади по кімнаті з дитиною вагою 13 кг на плечах, а коли йому набридло - з семикілограмовий наметом. Але насправді можливостей набагато більше.

Обіцяйте собі тренуватися потихеньку

Це може допомогти, якщо ви втомилися психологічно, а не фізично. У такому стані, наприклад після напруженої розумової роботи, дуже важко змусити себе займатися.

Спробуйте обдурити себе, обіцяти зробити тренування легше, ніж зазвичай. Швидше за все, в процесі ви втягнетеся і зробите стільки ж, скільки і завжди.

Після роботи я часто кажу собі: «Ти втомилася, зроби три кола інтервалкі замість п'яти, а потім сядеш вечеряти». В результаті ще жодного разу не зробила менше. Коли вже виконала три кола, відчуваєш, що начебто не втомилася, можеш ще, і доробляєш до кінця.

Використовуйте музику

Музика задає настрій, розважає, мотивує. Я не уявляю, як можна робити довгий кардіо без музики: з нею час летить непомітно, а ти рухаєшся активніше, підлаштовуючись під ритм.

І це стосується не тільки тренувань, але і підготовки до них. Якщо у мене немає настрою тренуватися, по дорозі в зал я включають свій плейлист «На тренування». Там багато пісень, під які хочеться здійснювати подвиги, бути крутим і героїчно займатися до втрати свідомості.

Послухала пару треків - з млявою ганчірки перетворилася в атлета, який жадає подвигів, трастеров і бёрпі в жилеті з навантаженням. Ну, можливо, не трастеров ...

Подивіться відео

Замість музики для мотивації можна використовувати візуальний ряд - відео. Подивіться кілька роликів з людьми, які займаються тим же спортом, що і ви.

Підійде відео зі змагань, які б мотивували ролики з крутої музикою, навіть просто який-небудь челлендж або розповідь про техніку. П'ять хвилин перегляду, і ви вже готові займатися.

Поділіться своїм досвідом: що допомогло вам звикнути до тренувань, що мотивує на заняття і як ви змушуєте себе тренуватися, коли жахливо не хочеться?

lifehacker

 

06 жовтня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів