В Ужгороді запропонували рішення, як зберегти воду в Карпатах

В Ужгороді запропонували рішення, як зберегти воду в Карпатах
14 жовтня в єпископській резиденції Мукачівської греко-католицької єпархії відбулось громадське обговорення «Чому зникає вода в річках Закарпаття?».

 

Зокрема, під час акції  презентували документальний фільм Штефана Вальо про причини обезводнення Карпат. Дослідник також поділився своїм баченням, як запобігти зникненню води й сповільнити глобальне потепління. А кандидат біологічних наук Олександр Бокотей розповів про діяльність комісії у справах екології, що діє при Мукачівській греко-католицькій єпархії.

Дослідник зі Словаччини, який вже кілька десятиліть живе і працює у Перечині, Штефан Вальо після показу документального фільму презентував свої спостереження та розрахунки, чому так швидко зникає вода в Карпатах і по всій Європі. Він вважає, що основною проблемою є те, що збита земля не утримує вологу і опади стрімко стікають по лісових дорогах і ярах вниз. Він провів експерименти й побачив, що якщо культивувати, спушувати гірські дороги, які вже не використовуються, то вода буде затримуватися у ґрунті. Відтак не буде катастрофічних повеней на низовині й засух після них. Також Штефан Вальо розробив технологію, як затримувати воду у водовідводних канавах при дорогах.

Свої дослідження він самостійно поволі втілює на лісових дорогах у Карпатах. Але вже має досвід державного замовлення на рекультивацію лісових доріг у Словаччині. Проте Штефан Вальо переконаний, що для системного впливу на глобальне потепління треба, щоб така практика використовувалась в усьому світі. Тому він активно пропагує свої дослідження-спостереження навіть попри опір кліматологів.

За словами біолога Олександра Бокотея, понад 300 років тому Карпатський регіон і Закарпаття зокрема було густо помережано водними артеріями, а люди активно осушували території для господарських потреб. Тому поступово змінювався клімат, рослинний і тваринний світи. Зараз теж природа зазнає великих втручань влади, бізнесу тощо, тому ми на власні очі можемо бачити, як буквально з року в рік міліють річки, зникає вода в колодязях і гірських джерелах.

Серед справ, на які намагається впливати комісія у справах екології, науковець назвав заборону використання пластикових квітів на цвинтарях, заборону спалювання автомобільних шин на Великдень, виступи проти спалювання сухої трави та продажів первоцвітів. Також церква стає в оборону природних екосистем, зокрема проти варварської вирубки лісів, спорудження міні-ГЕС на річках, проти спорудження вітряків на Боржавському хребті. Разом із науковцями церква висловлюється проти побудови величезного курорту Свидовця, бо саме цей регіон є  найбільш вологим. Вони пропонують розвивати менші курорти в різних місцях, а не будувати один гігант.

Uzhgorod.net.ua

 

25 жовтня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів