В Ужгороді розчищають дериваційний канал, який забезпечує місто питною водою

В Ужгороді розчищають дериваційний канал, який забезпечує місто питною водою
Намул, зігниле листя та гілляччя, сміття, яке накопичувалася роками в дериваційному каналі, що постачає в Ужгород питну воду – нині вибирають. Дамбу з обох боків розчищають від кущів, дерев та ожини. Роботи тривають з минулого року і закінчать їх тільки після того, як всі 10 км каналу будуть розчищені. Увесь цей комплекс робіт покликаний забезпечити місто питною водою в необхідному обсязі, а гідростанції – необхідним рівнем води.

 

Як розповів технічний директор ПрАТ «Закарпаттяобленерго» Олександр Білак, наразі на об’єкті працюють 4 екскаватори, в тому числі один водоплаваючий, технічний нагляд здійснюють спеціалісти обленерго. Роботи виконує фірма ПМК «Київ», яка спеціалізується на розчищенні каналів, русел річок тощо.  Загалом підготовчі роботи розпочали ще в минулому році, зараз власне здійснюється розчистка й триватиме до завершення всього необхідного обсягу.

Зі слів технічного директора, уперше за останні 15 років проводиться така масштабна розчистка каналу, загалом на всій відстані в 10 кілометрів. Це потребує значних коштів та зусиль.

«Приблизно вісім років тому було здійснено часткову розчистку у першій частині каналу, між Водозабором у Кам’яниці до Оноківської станції, тому що там було найбільше замулення, – розповів О. Білак. – Нагальна потреба в розчистці нижньої частини – від Оноківської станції до Ужгородської – виникла в цьому році у зв’язку з незначною кількістю опадів, через що стало неможливо підтримувати необхідну кількість води в каналі».    

Роботи виконують таким чином: від ранку до після обіду працюють екскаватори над розчисткою каналу. Відтак упродовж певного періоду часу замулена вода пропускається, і тільки після цього «Водоканал м. Ужгорода» забирає її для очистки та наповнення резервуарів. «Саме тому ми й були вимушені ввести графік водопостачання в Ужгороді – через ці роботи, – прокоментував головний інженер КП «Водоканал м. Ужгорода» Михайло Брежнєв. – Але все це – тимчасово, ужгородці мусять зрозуміти, що в підсумку все це робиться тільки для забезпечення міста питною водою в необхідній кількості».

До речі, як повідомив О. Білак, намул, який вибирають із дна каналу, складають на спеціально відведеній ділянці вздовж дамби – це передбачено технологією. Потім намул також приберуть, тож мешканцям міста не варто перейматися з цього приводу. 

У підсумку дамба буде розчищеною, і її вєе легше буде доглядати, скошуючи траву двічі на рік. На фото видно, як виглядатиме прибрана від намулу дамба.

uzhgorod.net.ua

 

06 листопада 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів