Не лише для лісу, а й для… сиру! Лісова дорога на Закарпатті дійшла до рекордної висоти – 1800 метрів

Не лише для лісу, а й для… сиру! Лісова дорога на Закарпатті дійшла до рекордної висоти – 1800 метрів
До гори Піп Іван (Чорна гора) та сусідніх 2-х тисячників Закарпаття дістатися тепер можна легше і швидше – до відмітки 1800 метрів над рівнем моря проклали лісову дорогу.

 

Їхати крутими віражами цієї найвисокогірнішої «траси» не просто і можна лише на спецтранспорті, але вона має величезне значення і для багатьох інших потреб.

«Дорога має кілька функцій, – розповідає директор ДП ”Рахівське ЛДГ” Володимир Приступа. – Насамперед протипожежну, бо якщо горить полонина, то йти до неї далеко, а тепер можна на авто підвищеної прохідності дістатися і оперативніше локалізувати загорання. Крім того, вогню, який поширюється, важко перекинутися через дорогу далі. Величезне значення дорога має і для місцевих жителів. Населення, скажімо мешканці села Богдан та інших, використовують її, щоб ходити в ліс по гриби, яфини та інші ягоди, а найбільше – аби «спускати» в село сири та молокопродукти із місць літування овець на полонині».

Загалом лісові дороги тут, на Рахівщині, роблять із 2008 року, ця сягає вже 60 кілометрів, останні 2 км, власне протипожежної дороги, зробили в цьому році і аж до рекордної навіть для лісових шляхів висоти.

Начальник Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерій Мурга зазначив, що за останні 10 років в області збудовано більше 400 кілометрів лісових доріг, хоча грошей для цього держава не виділяє зовсім. «Дороги необхідні не лише для лісівників – охорони лісу, заготівлі, вони мають величезне значення і для місцевого населення, полегшують випасання худоби, збір грибів, ягід тощо. Дорога у горах – це життя», – переконаний головний лісівник Закарпаття.

У суботу, 10 листопада, представники лісових господарств усієї області, працівники управління лісового та мисливського господарства, разом із журналістами скористалися новою найвисокогірнішою дорогою щоб здійснити сходження на гору Піп Іван.http://uzhgorod.net.ua/news/132671

 

13 листопада 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів