Чому українцям можуть заборонити носіння камуфляжу?

Чому українцям можуть заборонити носіння камуфляжу?
Вперше законопроекти про заборону носити в повсякденні військову форму цивільним громадянам озвучували в Раді ще 7 років тому у вересні 2011 року.

 

На той час це стосувалося в першу чергу різноманітних охоронних структур, а також козацьких організацій, що часто носили армійські зразки камуфляжу не маючи на те права. І от знову, в жовтні 2018 року, у Верховній Раді зареєстровано проект стосовно заборони одягати військову форму та нагороди громадянам, які на це не мають права. Щоб розібратися в питанні, що чекати українцям від таких нововведень, ми звернулися до співробітників військторгу https://militarka.com.ua/, який є відомим реалізатором комплектів армійського одягу та аксесуарів до них.

Камуфляж у вільному продажу

Сьогодні серед простих громадян все більше популярності набирають стилі одягу мілітарі, кежуал та стріт. Якщо останні два майже не зачіпають військову тематику, то перший передбачає використання камуфляжного одягу чи його окремих елементів. Також великої популярності набули комплекти одягу для риболовлі та полювання, які теж мають маскувальний малюнок. Всі ці різновиди костюмів та їх окремих деталей й аксесуарів знаходяться у вільному продажу. Наприклад, як показали й пояснили нам працівники компанії, в магазині Мілітарка просто величезний асортимент камуфляжного одягу зарубіжного та українського виробництва і його може купити будь хто.

Але навряд чи це являється величезною проблемою для країни, адже армійський статут передбачає носіння лише певних зразків форми. Сьогодні це комплекти в забарвленні ММ-14 для сухопутних військ, Мультикам – спецпризначенців, чорний та темно-синій кольори форми поліції. Всі інші варіанти можна умовно поділити на три групи:

  • Західні зразки камуфляжу, що не мають ніякого відношення до ЗСУ;
  • Застарілі моделі форми, які були зняті з забезпечення військовослужбовців;
  • Комерційні варіанти камуфляжного одягу – мисливськи та рибальські.

То навіщо ж тоді приймати законопроекти спрямовані на обмеження армійського одягу?

У чому причини такої уваги?

Вся справа в тому, що останнім часом з’явилася велика кількість «громадян», які під виглядом військовослужбовців з придбаними державними нагородами займаються незаконними фінансовими оборудками та іншими видами діяльності. Саме для виявлення і покарання таких особистостей створений новий проект. Його можна охарактеризувати двома пунктами.

  1. Він не буде обмежувати використання камуфляжного одягу взагалі. Адже існує багато комерційних зразків для полювання та рибалки, які не мають ніякого відношення до армії та силових структур. Є й інші варіанти маскувальних комплектів, що не були офіційно введеними в амуніцію ЗСУ, МВС чи СБУ, наприклад, ті ж західні варіанти форми.
  2. Законопроект, в першу чергу, спрямований на недопустимість використання саме зразків армійського одягу та правоохоронних підрозділів, а також державних нагород, особами які не мають на це права. Тобто, до заборони потрапляє статутна форма ЗСУ – в камуфляжі ММ-14, а також комплекти одягу поліції та спецпризначенців.

Якщо розібратися, то цей законопроект ніяким чином не чіпає інтереси громадян. Більшість мисливців та рибалок й так не використовували статутні моделі армійського одягу, а тим паче поліції. А любителі стилю мілітарі, все більше віддають перевагу тактичним виробам в однотонних забарвленнях.

Ну і на останок варто зазначити, що в тих же США, майже повсюди діє заборона на використання поліцейського одягу і символіки звичайними громадянами, що карається не просто штрафом, а ув’язненням. А в деяких штатах не допустимо й знімати «справжніх» правоохоронців, їх форму та поліцейські установи в кіно і на камеру.

 

15 листопада 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів