Закарпатцям до відома: як заготовити ялинку, не завдаючи шкоди лісу?

Закарпатцям до відома: як заготовити ялинку, не завдаючи шкоди лісу?
Державні лісогосподарські підприємства розпочинають реалізацію новорічних ялинок, які заготовляютьсяна спеціальних плантаціях або під час проведення рубок формування і оздоровлення лісів. Це зменшує шкоду для навколишнього середовища.

 

Заготівля новорічних ялинок без шкоди для навколишнього середовища

У галузі проводяться заходи для того, щоб задовольнити потребу в новорічних ялинках, не завдаючи шкоди для лісу:

– на площі близько 5 тис. га створені спеціальні плантації новорічних ялинок, де зростає 15 млн шт. хвойних дерев різних порід та віку;

– щороку в грудні передбачається проведення рубок догляду за лісом в загущених молодняках, де без шкоди для лісу можна вибрати (відсортувати) близько 1 млн. шт. новорічних ялинок;

– є можливість у достатній кількості забезпечити потреби в гілках хвойних порід для створення новорічних композицій, щоб прикрасити оселю оригінальним ялинковим букетом, не рубаючи все дерево.

Реалізація та перевірка легальності походження

Кожен громадянин може особисто ознайомитися з обсягами, місцями реалізації, цінами на новорічні ялинки на сайтах обласних управлінь лісомисливського господарства та лісгоспів (сайти облуправлінь http://dklg.kmu.gov.ua/forest/control/uk/publish/article?art_id=33245&cat_id=119383). Громадяни можуть купувати ялинки прямо в державних лісгоспах. Це буде значно дешевше, ніж на ялинкових базарах. 

Новорічні ялинки будуть маркуватися спеціальними уніфікованими засобами:

– самоклейними етикетками

– пластмасовими бирками-стяжками

Охорона від браконьєрів та відповідальність

Застосування штрафних санкцій до лісопорушників

Штрафні санкції за незаконну вирубку новорічних дерев складаються із суми заподіяної шкоди лісу та адміністративного чи кримінального (у разі істотної шкоди) штрафу. Розмір шкоди залежить від місця скоєння незаконної рубки новорічної ялинки (в лісі чи в межах населеного пункту) та діаметра дерева у корі біля шийки кореня, зокрема:

І. Відповідно до додатку 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 23.07.2008 № 665 «Такса для обчислення  розміру шкоди, заподіяної лісу підприємствами, установами, організаціями та громадянами незаконним вирубуванням та пошкодженням дерев і чагарників до ступеня припинення росту» відшкодовується шкода за незаконне вирубування хвойних дерев віком до 41 року в грудні-січні:

діаметр дерева у корі біля шийки кореня                 розмір шкоди

до 10 см                                                                453,99 грн

10,1-14 см                                                              799,86 грн

14,1-18 см                                                              2053,71 грн

ІІ. Розмір шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд внаслідок незаконного вирубування хвойних дерев на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду за межами населених пунктів (постанова Кабінету Міністрів України від 24.07.2013 № 541) складає:

діаметр дерева у корі біля шийки кореня                розмір шкоди

                                              степова зона                  інші зони  

до 10 см                             279 грн                           246 грн

10,1-14 см                          480 грн                           429 грн

14,1-18 см                          1221 грн                          1122 грн

 ІІІ. Розмір шкоди, заподіяної зеленим насадженням незаконним вирубуванням хвойних дерев у межах міст та інших населених пунктів (постанова Кабінету Міністрів України від 08.04.1999 № 559) складає:

діаметр дерева у корі біля шийки кореня                розмір шкоди

До 10 см                                                                 1152 грн

10,1-14 см                                                               1500 грн

14,1-18 см                                                               1852 грн

 

Крім того, згідно зі статтею 65 Кодексу України про адміністративні правопорушеннялісопорушники сплачують ще й штраф за незаконну рубку хвойних дерев у розмірі від п’яти до десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (85-170 грн), а посадові особи від семи до дванадцяти неоподаткованих мінімумів (119-204 грн).

Статтею 246 Кримінального кодексу України «Незаконна порубка лісу» визначено, що незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, що заподіяла істотну шкоду, а також вчинення таких дій у заповідниках або на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах – карається штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів (5100-8500 грн) доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Закарпатське ОУЛМГ

 

28 листопада 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів