Оригінальний декор, розвиваючі іграшки за Монтессорі та багато цікавинок пропонує до свят ужгородська родина

Оригінальний декор, розвиваючі іграшки за Монтессорі та багато цікавинок пропонує до свят ужгородська родина
У передчутті новорічно-різдвяних свят усі метушаться з пошуком подарунків близьким, друзям та колегам. Тому журналісти Uzhgorod.net.ua продовжує серію публікацій, у якій розповідаємо про оригінальні подарунки, які стануть удвічі приємнішими, бо виготовлені на Закарпатті. Друга пропозиція редакції – унікальні вироби ужгородської родини Квітослави та Сергія Бачинських, які сподобаються і дорослим, і діткам.

 

Квітославо, перше, що нам потрапило на очі, це подарунки для діток, тож давай почнемо розмову з цього: як виникла ідея робити іграшки?

– Ідея виникла після народження нашої донечки. А те, що вибір впав на методику Монтессорі й відповідні матеріали – стало досить логічним, адже вже більше 5 років я цікавлюсь даною методикою і товаришую з Тетяною Мачабелі – засновницею  єдиного в Ужгороді центру розвитку дитини («Зростайко»), що працює за даною методикою.

– З чого починали?

– Перше, що я зробила для своєї доньки, був розвиваючий килимок, на який ми чіпляли різні іграшки. Потім я пошила черепаху, на панцирі якої були різні застібки – ґудзики, липучки, шнурівка, блискавка і т. д. Трохи згодом виготовили коробку з отворами різного діаметру, які закривалися на кришки, і дитина підбирала їх. Що стосується дерев’яного декору – це були букви та цифра 1 на день народження донечки, потім – декор на вікна, ще згодом дерев’яні іграшки і пазл у вигляді черепашки.

–  Чи зразу все вдалося?

– Вдавалося одразу не все, точніше, багато чого не вдавалося. Адже я ніде не вчилася шити на швейній машинці, опанувала її самостійно (дивилася відео в інтернеті, пробувала різні функції методом спроб і помилок). До слова, купили швейну машинку після народження дитини.  Навіть зараз, коли ми робимо вже вироби з дерева чи фанери, вони не одразу виходять такими, як би нам хотілося. Наша донька їх «тестує», ми бачимо, що потрібно змінити. Також ми консультуємося з Монтессорі-педагогами із «Зростайка», вони підказують, як удосконалити наші вироби.

– Що зараз виготовляєте?

– На даний момент ми працюємо над виготовленням матеріалів, які цікаві широкому колу споживачів, адже наближаються свята, і кожен шукає подарунок. Але, крім того, продовжуємо розширювати асортимент розвиваючих матеріалів. Другу частину наших виробів на сьогодні складають новорічні прикраси (іграшки, дерев’яний декор), що теж пов’язано з сезонним попитом.

– Це все ручна робота? Хтось вам допомагає?

– Більшість процесів виконуються вручну. Якщо це вироби з тканини – це 100% хендмейд. Що стосується дерев’яних виробів – то тут ми використовуємо фрезерний станок із числовим програмним керуванням. Він під’єднується до комп’ютера, і за допомогою спеціальної програми, він самостійно вирізає потрібні фігури. Людина тільки встановлює матеріал на робочу поверхню та слідкує, щоб «усе йшло за планом». У роботі зі станком мені допомагає чоловік, він за освітою інженер та архітектор, тому добре вміє працювати у спеціальних програмах, у яких «пишеться» завдання для станка. Також він допомагає мені там, де потрібна «чоловіча» сила. Звичайно, все це може робити і жінка, але коли у тебе є підтримка та допомога з боку коханого, процес стає в рази приємнішим. Потім всі деталі ґрунтуються, шліфуються та розфарбовуються і лакуються вручну.

До речі, станок я отримала від Міжнародної організації з міграції (МОМ). Ми з чоловіком подавали свої бізнес-плани на конкурс у проект KFW «Зміцнення самозабезпечення переміщених осіб та громад, що постраждали від конфлікту в Україні», проходили дводенний тренінг, захищали свої бізнес-плани. За результатами всіх цих етапів комісія прийняла рішення підтримати мій план – виготовлення матеріалів для розвитку та навчання дітей, і МОМ закупила станок, кольоровий принтер та ламінатор. Розмір гранту був еквівалентний 650 євро.  

– Чи цікавляться вже люди вашими виробами? Що найчастіше замовляють?

– На даний момент важко сказати, які матеріали та вироби є найбільш цікавими людям. Замовлення дуже різні – це і сенсорні мішечки з тканини з різними наповнювачами (пшоно, гречка, квасоля), і дощечка з болтами різного діаметру, дерев’яні вирізані цифри, дошка з дверцятами. Також цікавляться пірамідками з різними фігурами. Були замовлення на дерев’яні статуетки для Асоціації «Закарпаття без сиріт», надписи, заготовки новорічних прикрас та новорічного декору.

– Розкажіть трішки про матеріали, які використовуєте.

– Для виготовлення наших виробів ми використовуємо природні матеріали – дерево/фанеру, тканини, метал. Саме ці матеріали найкраще підходять для дитини, адже різні текстури, запахи, кольори допомагають сенсорному розвитку дитини. Що стосується фарб та лаків – вони тільки акрилові, адже цей матеріал є безпечним для дітей (бо діти часто куштують на смак свої іграшки). Лак акриловий, який може використовуватися для іграшок. Для найменших діток віком до 1 року пропонуємо гризунці, брязкальця, деталі яких «пофарбовані» соками фруктів та овочів, які самостійно готуємо. Їх ми не лакуємо, деякі натираємо кокосовою олією для надання гладкості. Такі іграшки на всі 100% безпечні для дитини, яка знайомиться зі світом більшою мірою через свій рот, дотик.

– Де і як зробити замовлення і забрати його?

– Замовлення можна зробити на нашій сторінці у фейсбук – «Тося. Матеріали для розвитку дітей». Якщо замовник із Ужгорода – ми домовляємося про місце зустрічі, зручне для обох сторін, якщо з інших міст – відправляємо будь-якою зручною службою доставки.

Квітославо, спасибі вам за цікаву розмову, успіхів у такій чудовій справі і гарних новорічно-різдвяних свят!

uzhgorod.net.ua

 

13 грудня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів