Що втратило Закарпаття зі зміною інвестиційної політики

Інформаційним вакуумом назвав учора на прес-конференції голова правління Фонду стратегічних досліджень, а також голова Закарпатської регіональної організації Ліберальної партії України Володимир Панов ситуацію з залученням інвестицій та розвитком економіки в Закарпатській області.

 

„Ви пригадайте, як до цього року часто звучало, якою показовою у плані залучення прямих іноземних інвестиції є Закарпатська область, — звернувся Володимир Панов до журналістів. — Цього року влада мовчить, бо просто нема про що говорити”.
Або ж навпаки – є про що говорити, але ці речі звучать занадто сумно. Варто їх навести. Так, за словами В. Панова, якщо за 9 місяців минулого року в економіку Закарпаття залучено 50,4 млн. дол. США прямих іноземних інвестицій, то за 9 місяців поточного — лише 35 млн. дол. США. Зменшення становить З0 %.
Аналогічна ситуація з приростом прямих іноземних інвестицій: за 9 місяців 2004-го — 43,8 млн. дол. США , цьогоріч — 7,4 млн. дол. США. Зменшення — у 6 разів.
Рівень залучення прямих іноземних інвестицій на одного закарпатця також залишає бажати кращого: 35 дол. США надходило в розрахунку на одну людину в регіоні торік і лише 5,9 дол. США (!) — протягом поточного року.
За словами Володимира Панова, з огляду на наведені цифри можна навести і місце Закарпатської області в рейтингу залучення іноземних інвестицій. Так, якщо до цього року регіон за згаданою шкалою займав перші місця в країні, то нині — вісімнадцяте!
Та чи не найпоказовішими є такі дані: за 9 місяців минулого року на території пріоритетного розвитку та СЕЗ "Закарпаття" створено 2479 нових робочих місць, за 9 місяців поточного року втричі менше — лише 809.
І ще кілька показових цифр, над якими варто би нашій владі замислитися: зовнішньоторговельний обіг за 9 місяців 2004 року зріс на 50,6 %, за 9 місяців 2005 — всього на 3,5 %. Динаміка зменшилася на 47 %.
Темпи росту обсягів промислового виробництва торік становили +33 %, цьогоріч — + 8,3 %. Динаміка зменшилася на 25 %.
За словами лідера закарпатських лібералів, закарпатська влада свого часу намагалася відстоювати право на існування в Закарпатті спеціальної економічної зони та спеціального режиму інвестиційної діяльності. Так само, як намагалися це зробити й керівники підприємств, які працювали в умовах пільгового режиму інвестування. "Однак ніхто не прислухався до аргументів закарпатців та інвесторів, — сказав В. Панов. — Як на мене, то причина в цьому одна — до цієї роботи не підключилася жодна політична сила, яка би мала потенціал та можливості для відстоювання інтересів бізнесу. Ліберальна партія бере на себе цю місію".
Відтак на прес-конференції Володимир Панов розповів, що ж собою представляє Ліберальна партія.
ЛПУ — партія, яка буде послідовно, активно і фахово відстоювати інтереси інвесторів, роботодавців та тих, хто сам забезпечує себе роботою.
ЛПУ — партія, яка між виборами діє як клуб однодумців — ліберальне налаштованих людей, під час виборів — активізовується через створення професійних виборчих штабів для досягнення позитивного результату.
ЛПУ — партія не лідера, а лідерів — самодостатніх особистостей, які досягли певних висот шляхом самореалізації. Це — підприємці, керівники промислових підприємств, інтелігенція...
Ліберали Закарпаття братимуть участь у Виборах-2006. Ми будемо діяти розкуто, тому що ми йдемо на вибори не за ради результату. Головним своїм завданням бачимо те, щоб стати законодавцем моди у веденні виборчої кампанії:
форми роботи, технологія виборчої кампанії мають повністю відповідати світовим стандартам лібералізму і демократії.
Вибори-2006 року для лібералів — це фундамент успіху у наступних виборчих перегонах.
Наш електоральний потенціал. Ми не прагнемо сподобатися усім соціальним групам суспільства. Ми прагнемо виявити людей, філософія життя яких подібна нашій філософії: філософії свободи, самореалізації і розкутості.
Ліберали Закарпаття вважають, що XI З’їзд ЛПУ подолав кризу в партії:
— З’їзд підтвердив статус Петра Циганка як Голови ЛПУ;
— Володимира Щербаня виключено з ЛПУ;
— З’їзд засудив "щербанізм", як інструмент досягнення кар’єрних висок певної особи за допомогою політичної сили;
— З’їзд визнав помилкою вихід ЛПУ із блоку "Наша Україна";
— З ініціативи закарпатської делегації. З’їзд прийняв рішення будувати партію нового взірця.
Наші можливі союзники на Виборах-2006. Партія — близька нам ідеологічно, принципи і поведінка якої буде гармоніювати з нашими. Партія, яка за ради цивілізованих виборчих технологій буде готова відмовитися від позитивного результату.
Наш головний принцип: "Жити добре тут і одразу!"
Наш головний бренд: "Європейська Україна, закарпатське Закарпаття, горді українці, багаті закарпатці!"

 

25 листопада 2005р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів