Реформа ринку електроенергії: що потрібно знати закарпатцям?

Реформа ринку електроенергії: що потрібно знати закарпатцям?
1 січня 2019 року в Україні розпочинається перший етап державної реформи ринку електроенергії.

 

Реформа електроенергетичної галузі полягає у відокремленні функції з розподілу електричної енергії від функцій з виробництва, передачі та постачання електроенергії.

З 1 січня 2019 року діючий постачальник електричної енергії ПрАТ «Закарпаттяобленерго» припиняє діяльність з постачання електроенергії у зв’язку з анулюванням його ліцензії на право провадження господарської діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами та ліцензії на право провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії за регульованим тарифом та буде здійснювати виключно діяльність з розподілу електричної енергії власними мережами на підставі ліцензії на право провадження діяльності з розподілу електричної енергії. Таким чином, договори про користування електричною енергією (для населення) та про постачання електричної енергії, укладені споживачами з ПрАТ «Закарпаттяобленерго», припиняють свою дію з 1 січня 2019 року, крім окремих положень.

Нова модель системи договірних відносин на роздрібному ринку електричної енергії та порядок укладання договорів визначені Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою НКРЕКП від 14.03.2018 №312 (далі - ПРРЕЕ).

Відповідно до ПРРЕЕ для забезпечення споживання електричної енергії споживач укладає договори:

1) про надання послуг з розподілу електричної енергії споживачу із оператором системи розподілу, функції якого на території Закарпатської області здійснюватиме ПрАТ «Закарпаттяобленерго»;

2) про постачання електричної енергії споживачу із обраним електропостачальником або про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг (для побутових та малих непобутових споживачів), функції якого на території Закарпатської області здійснюватиме ТОВ «ЗАКАРПАТТЯЕНЕРГОЗБУТ».

Варто відзначити, що наявність у споживача укладеного договору про надання послуг з розподілу електричної енергії є умовою постачання електричної енергії споживачу. Щоб продовжити користуватися електроенергією, споживачам необхідно приєднатися до Публічних договорів Про надання послуг з розподілу електричної енергії та Про постачання електричної енергії.

Приєднатися до Договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії можна шляхом підписання заяви-приєднання, яка повертається споживачем на адресу ПрАТ «Закарпаттяобленерго», та/або сплати за рахунком, та/або з дати, указаної у заяві-приєднанні, якщо споживач протягом указаного в заяві-приєднанні терміну не звернувся до ПрАТ «Закарпаттяобленерго» із запереченнями щодо укладення договору в цілому або щодо окремих умов договору та спожив будь-який обсяг електричної енергії. Договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії

 

Джерело: Закарпаттяобленерго

 

03 січня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів