Як на Закарпатті зберігатимуть праліси?

Як на Закарпатті зберігатимуть праліси?
Учора, в Закарпатському обласному управлінні лісового та мисливського господарства відбулась нарада щодо збереження пралісів.

 

Для створення на базі пралісів об’єкту природно-заповідного фонду потрібно наукове обґрунтування та клопотання про створення пралісової пам’ятки природи. Підставою для створення пралісової пам’ятки є висновок про відповідність певної ділянки лісу критеріям пралісів, квазі-пралісів чи природних лісів.

Варто додати, що Держлісагентство ще з січня 2018 року зобовязало призупинити ведення будь-яких лісогосподарських заходів, до вирішення питання статусу кожної із ділянок, що потенційно відповідають критеріям визначенням належності лісових територій до пралісів, квазіпралісів або природних лісів. Лісівники Закарпаття беззаперечно дотримуються цих вимог і на території пралісів не ведуть господарської діяльності, адже ліси відіграють виключно важливу роль у збереженні біологічного різноманіття та пом'якшення впливу змін клімату.

Таким чином, Перечинський лісгосп став першим на Закарпатті, в якому ідентифіковані праліси та квазіпраліси були взяті під охорону в рамках Закону №2063 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно з Рамковою конвенцією про охорону та сталий розвиток Карпат», прийнятого наприкінці 2017 року. Згідно з цим законом, передбачається надання офіційного статусу пралісам та старовіковим лісам, і подальше створення пралісових пам’яток природи, на території яких забороняється будь-яка лісогосподарська діяльність.

 

Джерело: Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

 

03 січня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів