Побачити, як відновлюють замки і храми, провести власні міні-розкопки можна і... в музеї Ужгорода

Побачити, як відновлюють замки і храми, провести власні міні-розкопки можна і... в музеї Ужгорода
Учора в Закарпатському обласному художньому музеї народної архітектури і побуту відкрилася унікальна виставка.

 

Учора, 22 січня, в скансені відкрилася унікальна виставка, що презентує не полотна, скульптуру чи твори декоративно-прикладного мистецтва, а цілий проект з відновлення культурної спадщини Карпатського регіону. 

Відвідувачам представили результати реалізації Програми Флоріса Ромера, що була започаткована Урядом Угорщини в жовтні 2015 року задля вивчення та збереження культурної спадщини Карпатського басейну.

За останні три роки виконавець програми – Фонд Ласло Телекі – координував реставрацію і ремонт більше сотні пам'яток – від Трансільванії до сучасної Словаччини. Зокрема, здійснено повну реставрацію 10 пам’яток архітектури, часткова ж реставрація інших численних об’єктів часто рятувала споруди, над якими нависла загроза повного знищення, а в результаті втручання реставраторів на поверхні опинилися раніше невідомі фрески й арт-фрагменти.

Поряд із тим, Програмою Флоріса Ромера передбачено не лише пошук та збереження об’єктів спадщини, а й поширення інформації про врятовані цінності.

Так, на виставці в Ужгороді на конкретних прикладах презентували надзвичайно багату архітектурну спадщину Карпатського басейну. Зокрема, на спеціально встановлених стендах організатори знайомлять глядачів із процесом реконструкції пам'яток, застосованими методами і прийомами реставрації. Як було і як є - все видно на фото. Описи подаються двома мовами.

Художні фотографії й описи будівель буде доповнено демонстрацією документальних фільмів та іншими інтерактивними елементами, що допоможуть відвідувачам відчути труднощі й красу роботи реставратора.

Також окремі елементи експозиції обладнані таким чином, щоб зацікавити наймолодшу вікову категорію: діти можуть долучитися до своєрідних розкопок (у спеціальному ящику в піску можна віднайти глиняні уламки і звірити їх за картотекою, звідки походять), а також складати пазли-картини. 

uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

23 січня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів