Закарпатці можуть пити кави, скільки хочеться: науковці оголосили про її безпечність

Закарпатці можуть пити кави, скільки хочеться: науковці оголосили про її безпечність
Попурярна платформа для навчання, саморозвитку та мотивації платформа INgenius оприлюднила  дослідження «Annals of Internal Medicine», в яких наведені віднайдені науковцями докази, які свідчать про те, що помірне вживання кави є безпечним та навіть корисним для здорових осіб.

 

«У двох великих дослідженнях, що були опубліковані 10 липня 2017 року в "Annals of Internal Medicine" повідомляється, що споживання кави корелює зі значно меншим ризиком смерті від усіх причин. Вперше було досліджено взаємозв’язок між вживанням кави, здоров’ям та смертністю у всьому світі, беручи до уваги відмінності у її приготуванні.

Може здаватися дивним, що речовина, яка, як відомо, підвищує кров’яний тиск, може зменшувати ризик коронарної хвороби, серцевої недостатності та фібриляції передсердь. Зернова кава зменшує окислення ЛПНГ та маркерів запалення.

Метааналіз виявив, що вживання від однієї до шести чашок кави на добу скорочує ризик інсульту на 17%. А японське дослідження показало, що вживання кави в середньому протягом13 років знижує ризик інсульту на 20%.

Також є дослідження, які пов’язують каву зі зниженим ризиком різних видів раку, включаючи карциному ендометрію (понад 4 чашки щодня), передміхурової залози (6 чашок щодня), молочної залози (понад 5 чашок щодня) тощо. Вважають, що ці переваги існують частково завдяки антиоксидантним та антимутагенним властивостям кави.

Поруч зі швидким енергетичним стимулюванням, кава має і довгостроковий вплив на наші нейрони. Пацієнти з легкими когнітивними порушеннями уникали прогресування захворювання, випиваючи три-п’ять чашок на день. Дослідження на мишах показали, що кофеїн пригнічує виробництво бета-амілоїду, в той час як підвищуються рівні інтерлейкінів 10 та 6. Кофеїн вже довгий час вважається нейропротектором при хворобі Паркінсона.

Звичайно, поряд з перевагами часто є і недоліки. Окрім підвищеного артеріального тиску, кава може викликати чи посилювати тривогу, безсоння, тремор і потенційно підвищити ризик глаукоми.

«Існує багато досліджень на тему кави, і всі доводять одне і те ж, — сказав кандидат медичних наук, доктор Джон Мандрола. — Напевно, настав час перестати вивчати каву та привернути увагу до більш актуальних питань».

Для закарпатців такі висновки більш ніж цікаві, адже переважна більшість закарпатців починає свій день з чашечки еспресо. БІльше того: автори закарпатського гумористичного проекту КлуніДжорджаклуні, навіть якось жартували: «На запитання «Що будете: каву чи чай?» – 70% закарпатців відповідають «каву», 30% кажуть «Дякую, не буду, я вже сьогодні 5 кавілів випив».

uzhgorod.net.ua

 

08 лютого 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів