Подорож у часі та просторі: відкриту екскурсію «Втраченим Ужгородом» влаштувала Тетяна Літераті

Подорож у часі та просторі: відкриту екскурсію «Втраченим Ужгородом» влаштувала Тетяна Літераті
Її публікації із серії «Втрачений Ужгород» мають сотні постійних читачів, а однойменну книгу розмітали в перші ж хвилини презентації. Звісно, йдеться про журналістку, випускницю філфаку УжНУ Тетяну Літераті. 24 лютого вона влаштувала відкриту екскурсію вулицею Капітульною й розповіла про тутешні будинки та їхніх колишніх мешканців.

 

Хто ж не знає це місце? Тут приємно прогулятися у літній вечір, спостерігати за дощем, що стікає по старій мощеній вуличці, або ж опівночі посидіти на лавиці й послухати, як годинник на соборі сповіщає про новий день.

Капітульну часто називають найбільш автентичною й найкраще збереженою вулицею міста. Веде вона від Хрестовоздвиженського греко-католицького кафедрального собору до замку й раніше так і називалася – Замковою. Проживало тут переважно духовенство, а згодом будинки стала заселяти місцева інтелігенція.

Нині ж тут кілька корпусів та бібліотека УжНУ, університетське видавництво «Говерла», садочок (який, між іншим, був збудований уже в радянський час і просто дивом вписався у архітектурний ансамбль вулиці) та ще низка цікавих об’єктів.

От, приміром, чи знали ви, що у приміщенні на Капітульній, 13, де сьогодні навчаються студенти УжНУ, ще в 20-х роках минулого століття були єпархіальні гуртожитки для священицьких сиріт і бідних студентів? Між іншим, напис на будівлі «ORPHANOTROPHIUM» і досі про це свідчить. Чому його не чіпали в радянський період – загадка.

Пройшлися не лише від будинку до будинку – Тетяна показувала старі фото, розповідала про колишніх власників споруд та навіть знайомила з нинішніми мешканцями вулиці. На жаль, не про всі будівлі є інформація, а тому журналістка сподівається знайти порозуміння з тими, хто знає їхню історію.

Ален Панов

Ален Панов

До слова, завітали й у маєток Villa P. Повернути йому початкове призначення вдалося родині дипломата, професора, завідувача кафедри міжнародної політики УжНУ Алена Панова. Він розповів історію маєтку, який за радянських часів став комунальною власністю, й провів невеличку екскурсію до підвальних приміщень, де нині, як і годиться, можна посмакувати файним закарпатським вином.

До слова, родина Панових опікується ще однією спорудою на цій вулиці – будинок Рошковича, що за адресою Капітульна, 14, уже майже відреставровано, й невдовзі там обіцяють цікаву атракцію як для ужгородців, так і для туристів.

Завершили ж прогулянку біля будівлі колишньої учительської семінарії, нині – юридичного факультету УжНУ.

 

 

 

Ксенія Шокіна

Медіацентр УжНУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

27 лютого 2019р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів