90 % ліфтів, встановлених у багатоповерхівках Закарпаття, вичерпали термін експлуатації

90 % ліфтів, встановлених у багатоповерхівках Закарпаття, вичерпали термін експлуатації
Про незадовільний технічний стан ліфтового господарства (а це питання теж входить до компетенції Держпраці) йшлося вчора на брифінгу в Закарпатській обласній державній адміністрації. Про проблеми розповідав начальник Управління Держпраці в Закарпатській області Богдан Дорош.

 

За словами начальника, майже 90 відсотків ліфтів, встановлених у багатоквартирних будинках по всій області, давно вичерпали свій граничний термін експлуатації.

Річ у тім, що заводом-виробником передбачений термін граничної експлуатації ліфтів, і це 25 років. Проте в закарпатських містах переважна більшість будинків побудовані ще за часів Радянського союзу, відповідно, вже вичерпали свій термін експлуатації.

«Законодавством передбачено після закінчення терміну експлуатації проведення експертних обстежень, - розповів Богдан Дорош. – У результаті таких обстежень видаються дефектні відомості, в яких вказано, які роботи повинен провести власник на даному ліфті для усунення несправностей. Ми це робимо. На щастя, на Закарпатті не зафіксовано випадків травмування громадян під час експлуатації ліфтів, але по Україні такі нещастя є. Саме тому, крім основних завдань, проводимо і роз’яснювальну роботу. Найбільша проблема наразі в тім, що на сьогодні такими ліфтами у переважній більшості опікується ОСББ. Вони не є суб’єктами господарювання, а на громадські організації повноваження органів Держпраці не поширюються, то, відповідно, й проконтролювати, чи пройшли ліфти технічний огляд, чи придатні до подальшої експлуатації, на жаль, неможливо. 

На середину березня плануємо зустріч з керівниками ОСББ, будемо роз’яснювати їм, що цьому питанню слід приділити належну увагу».

uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

28 лютого 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів